Dostupni linkovi

Rusija će evakuisati stanovnike Hersona kako ukrajinska vojska napreduje


Jedna od cesta na ulazu u Hersonsku oblast, Ukrajina
Jedna od cesta na ulazu u Hersonsku oblast, Ukrajina

U znak da kontinuirana i trajna vojna osvajanja Ukrajine duž južnog fronta zabrinjavaju Kremlj, Moskva obećava besplatan smeštaj stanovnicima delimično okupirane oblasti Herson koji žele da budu evakuisani u Rusiju, piše AP.

Zamenik ruskog premijera Marat Husnulin je to saopštio nakon što je lider Hersona, jednog od četiri ukrajinska regiona koje je Moskva prošlog meseca ilegalno pripojila, a kojeg podržava Rusija, zatražio od Kremlja da organizuje evakuaciju iz četiri grada u tom regionu.

"Gradovi u oblasti Herson — Herson i Nova Kahovka, Hola Pristanj i Černobajevka — svakodnevno su izloženi raketnim udarima", rekao je Vladimir Saldo u video snimku 13. oktobra.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Ovi raketni udari nanose ozbiljnu štetu, pre svega stanovnicima. Među metama koje su pogodile rakete su hoteli, stambene zgrade, pijace [mesta] gde ima puno civila", kazao je on.

Saldo je istakao da je doneta odluka da se stanovnici Hersona evakuišu u ruske regione Rostov, Krasnodar i Stavropolj, kao i na anektovani poluostrvo Krim.

"Zamolio bih vas da pomognete u organizaciji ovog procesa. Mi, stanovnici Hersonske oblasti, znamo da Rusija ne napušta svoje, a Rusija uvek pruža ruku", rekao je Saldo.

Njegova molba dolazi dok ukrajinske snage provode kontraofanzivu u južnu oblast Hersona, doduše sporijim tempom, ocenjuje AP.

Ukrajinske oružane snage su izvestile o postojanoj teritorijalnoj dobiti duž južnog fronta, uključujući ponovno zauzimanje 75 naselja u oblasti Herson u poslednjih mesec dana, saopštilo je Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija 13. oktobra.

Na istoku zemlje, ukrajinske oružane snage su ponovo zauzele 502 naselja u oblasti Harkiv, 43 u Donjeckoj i sedam u Luganskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo.

Britanska vojska je na Tviteru 13. oktobra objavila da su "ruske okupacione vlasti verovatno naredile pripremu za evakuaciju nekih civila iz Hersona".

"Verovatno je da očekuju da će se borbe proširiti na sam grad Herson", saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane.

Rusija je rano ujutro 14. oktobra nastavila sa ciljanim napadima na kritičnu infrastrukturu širom Ukrajine, strategijom koja je počela 10. oktobra, kada je izvestila da je izvela veliki koordinisan napad na skoro svaki region u zemlji u znak odmazde za eksploziju na mostu koji Krim povezuje sa Rusijom.

Višestruki ruski raketni udari potresli su tokom noći prestonicu regiona Zaporižje, dok Ukrajina vodi kontraofanzivu na južnom frontu.

Guverner regije Zaporižje Oleksandr Staruh rekao je da je tokom noći u gradu prijavljeno nekoliko eksplozija na infrastrukturnim objektima, što je izazvalo požare.

Prema preliminarnim izveštajima, žrtava nije bilo, a dalji detalji o konkretnoj šteti još nisu saopšteni.

Ruske snage poslednjih dana i nedelja neprekidno napadaju glavni grad regiona i okolinu, stvarajući zabrinutost za bezbednost obližnje nuklearne elektrane.

Glavni grad regiona je oko 160 km udaljen od elektrane, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Postrojenje je pre dva dana bilo prinuđeno da se vrati na rezervne dizel generatore kako bi održalo sisteme za hlađenje reaktora.

Da li se Černobilj može ponoviti u Zaporožju?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:11:00 0:00
XS
SM
MD
LG