Dostupni linkovi

Ukrajina zahteva da Crveni krst poseti zarobljenički logor Olenivka


Čuvar ispred logora Olenivka koji je oštećen u granatiranju u julu tokom ukrajinsko-ruskog rata, oblast Donjecka, Ukrajina 10. avgust 2022.
Čuvar ispred logora Olenivka koji je oštećen u granatiranju u julu tokom ukrajinsko-ruskog rata, oblast Donjecka, Ukrajina 10. avgust 2022.

Ukrajina je optužila Međunarodni komitet Crvenog krsta (ICRC) za neaktivnost u zaštiti prava ukrajinskih ratnih zarobljenika i pozvala ga da preduzme misiju u kampu na istoku zemlje pod ruskom okupacijom.

U posljednjoj u nizu ukrajinskih kritika ICRC-a, predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da Crveni krst tek treba da poseti Olenivku – ozloglašeni logor u istočnoj Ukrajini u kojem su desetine ukrajinskih ratnih zarobljenika poginuli u eksploziji i požaru u julu.

Crveni krst je prošlog meseca pokušao da obezbedi pristup kampu, ali su rekli da su ga ruske vlasti odbile.

"Ne razumem zašto misija Crvenog krsta još nije stigla u Olenivku. Jednostavno ne možemo da gubimo više vremena. Ljudski životi su u pitanju", objavio je na Twitteru šef kabineta Zelenskog, Andrij Jemak, objavljujući da je ukrajinska vlada dala ICRC-u tri dana da pošalje misiju u objekt.

Iz ICRC-a se još niko nije oglasio na kritike Ukrajine.

Više od 50 ukrajinskih zarobljenika ubijeno je u napadu na logor Olenivka u julu. Mnogi od njih su bili vojnici koji su branili čeličanu Azovstalj u Mariupolju pre nego što su se predali.

Ukrajina je optužila Rusiju da je digla u vazduh barake kako bi prikrila, kako su rekli, mučenje i ubijanje zarobljenika. Ruske vlasti su saopštile da je ukrajinska raketa izazvala eksploziju.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG