Dostupni linkovi

Ukrajinci izveštavaju o žestokim borbama


Zastava iz sovjetskog doba, postavljena u čast godišnjice pobede nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, vijori se ispred stambene zgrade teško oštećene tokom sukoba između Ukrajine i Rusije u južnom ukrajinskom lučkom gradu Mariupolju. 8. maj 2022.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je svojim oružanim snagama da se bore za svoju zemlju na paradi ruske vatrene moći u Moskvi, dok su njegove trupe pojačale svoj 10-nedeljni napad na Ukrajinu, javlja Rojters.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je 9. maja da ruske snage uz podršku tenkova i artiljerije sprovode "operacije juriša" na čeličanu Azovstal u Mariupolju, gde su smešteni poslednji branioci grada.

Portparol Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik nije izneo dalje detalje.

Rusija je ranije demantovala tvrdnje ukrajinskih zvaničnika da je pokušala da upadne u veliku elektranu na Azovskom moru.

Ukrajinski zvaničnici saopštili su da su u toku teške borbe u istočnoj Ukrajini i upozorili ljude da se sklone od očekivanih raketnih udara dok je Moskva obeležavala godišnjicu pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Četiri visokoprecizne rakete Oniks, ispaljene sa poluostrva Krim koje kontroliše Rusija, pogodile su oblast Odese na jugu Ukrajine, saopštila je ukrajinska vojska, ne navodeći detalje.

Putin je rekao da je ruska "specijalna vojna operacija", kako naziva invaziju na Ukrajinu, bila čisto odbrambena i neizbežna mera protiv planova za invaziju koju podržava NATO na zemlje za koje je rekao da su istorijski pripadale Rusiji, uključujući Krim.

Separatisti koje podržava Rusija zauzeli su 2014. godine delove Donbasa u istočnoj Ukrajini, a Rusija je iste godine pripojila ukrajinsko poluostrvo Krim. Moskva je zatim gomilala trupe oko Ukrajine prošle godine uoči invazije na tu zemlju.

"Zemlje NATO-a nisu htele da napadnu Rusiju. Ukrajina nije planirala da napadne Krim", rekao je savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak posle Putinovih komentara.

Predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski poručio je da će njegova zemlja pobediti Rusiju i da neće ustupiti nikakvu teritoriju.

"Ne postoji osvajač koji može da vlada našim slobodnim narodom. Pre ili kasnije ćemo pobediti", rekao je on u pisanom obraćanju povodom obeležavanja godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Putin je u više navrata uporedio rat u Ukrajini – koji opisuje kao bitku protiv opasnih "nacističkih" nacionalista u Ukrajini – sa izazovom sa kojim se Sovjetski Savez suočio kada je Adolf Hitler izvršio invaziju 1941. godine.

Ukrajina i njeni saveznici odbacuju optužbe za nacizam i tvrdnju da se Rusija bori za opstanak protiv agresivnog Zapada, rekavši da je Putin pokrenuo ničim izazvan rat protiv suverene države.

Moskva se nalazi pod sve oštrijim sankcijama od svoje invazije na Ukrajinu 24. februara, koje imaju veliki uticaj na trgovinu i zaplenjenu imovinu.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je za Fajnenšel tajms da bi blok trebalo da razmotri korišćenje zamrznutih ruskih deviznih rezervi za plaćanje troškova obnove Ukrajine posle rata.

XS
SM
MD
LG