Dostupni linkovi

Zelenski na Dan pobede u Drugom svetskom ratu kaže da se zlo vratilo


Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na ruševinama Borodjanke, u regiji Kijeva obratio se Ukrajincima i Ukrajinkama na Dan pobede 8. maja
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski na ruševinama Borodjanke, u regiji Kijeva obratio se Ukrajincima i Ukrajinkama na Dan pobede 8. maja

U emotivnom obraćanju na Dan pobede kada Evropa obeležava zvaničnu predaju nacističke Nemačke saveznicima u Drugom svetskom ratu, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se zlo vratilo u Ukrajinu.

Život za koji su se vojnici borili u tom ratu okončan je 24. februara kada su ruske snage izvršile invaziju, naveo je on u video poruci.

"Zlo se vratilo. Opet! U drugom obliku, pod različitim sloganima, ali sa istom svrhom", rekao je 8. maja predsednik Ukrajine i dodao da će Ukrajina i njeni saveznici pobediti.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

"Nijedno zlo ne može pobeći od odgovornosti, ne može se sakriti u bunkeru“, kazao je, aludirajući na nacističkog vođu Adolfa Hitlera koji je poslednje dane svog života proveo u bunkeru u Berlinu gde je izvršio samoubistvo.

Njegovo obraćanje snimljeno ispred spaljenih stambenih blokova dolazi dan prije no što će ruski lider Vladimir Putin obilježiti sovjetsku pobjedu velikom vojnom paradom.

Zelenski nije imenovao Putina u svom video obraćanju, ali je izrazio svoj užas zbog razaranja.

"Izrežirana je krvava rekonstrukcija nacizma. Fanatična imitacija ovog režima. Njegovih ideja, djela, riječi i simbola", rekao je.

Moskva svoje aktivnosti od 24. februara, kada je napala Ukrajinu, naziva „specijalnom vojnom operacijom“ za razoružavanje i obračun sa onim što ona naziva „nacistima“ i antiruskim nacionalizmom koji podstiče Zapad, podseća agencija Rojters.

Invazija Moskve na Ukrajinu koja je ubila hiljade i raselila milijune, okončala je 77 godina mira, rekao je Zelenski. Ukrajina se borila uz Rusiju kao dio Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i druge zemlje uvele su oštre sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

U Rusiji, Dan pobede koji se obeležava 9. maja jedan je od najvažnijih nacionalnih događaja u zemlji. U znak sećanja na ogromne žrtve koje je Sovjetski Savez podneo u pobedi nad nacističkom Nemačkom organizuje se niz manifestacija a centralna je vojna parada na Crvenom trgu.

Bezuslovna predaja nacističke Nemačke stupila je na snagu 8. maja 1945. u 23:01 što je već bilo 9. maj u Moskvi.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG