Dostupni linkovi

Putin nema sumnju da će ruska operacija u Ukrajini dati rezultat


Ruski predsednik Vladimir Putin stiže da gleda vojnu paradu povodom Dana pobede na Crvenom trgu u centru Moskve 9. maja 2022. - Rusija slavi 77. godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom tokom Drugog svetskog rata.
Ruski predsednik Vladimir Putin stiže da gleda vojnu paradu povodom Dana pobede na Crvenom trgu u centru Moskve 9. maja 2022. - Rusija slavi 77. godišnjicu pobede nad nacističkom Nemačkom tokom Drugog svetskog rata.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da će "specijalna vojna operacija" Moskve u Ukrajini postići svoj rezultat, javila je novinska agencija TASS.

Putin je to rekao nakon što je nadgledao godišnju vojnu paradu na Crvenom trgu u Moskvi povodom pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Ova vojna parada u senci je ruske invazije na Ukrajinu. Rusija je invaziju na susednu Ukrajinu, koju naziva "specijalnom vojnom operacijom", započela 24. februara.

"Svi planovi se ispunjavaju. Rezultat će biti postignut - u tom smislu nema sumnje", poručio je Putin.

Tokom govora na Crvenom trgu u Moskvi povodom obeležavanja godišnjice pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu, Putin je izjavio da je "intervencija" Rusije u Ukrajini bila neophodna jer se Zapad "spremao za invaziju na našu zemlju, uključujući Krim".

Ruski predsednik je tako pravdao rusku invaziju na Ukrajinu tokom govora.

On je rekao "naša je dužnost da čuvamo sećanje na one koji su pobedili nacizam".

"Sada se borite za bezbednost Rusije", poručio je Putin.

Putin je više puta uporedio rat – koji opisuje kao bitku protiv opasnih "nacistički" inspirisanih nacionalista u Ukrajini – sa izazovom sa kojim se Sovjetski Savez suočio kada je Adolf Hitler izvršio invaziju 1941.

Ali njegov 11-minutni govor, 75. dana invazije, bio je u velikoj meri zapažen po onome što nije rekao, ocenio je Rojters. On nije dao ocenu napretka u ratu i nije dao nikakve naznake koliko bi on mogao da traje.

Nije bilo reči o krvavoj bici za Mariupolj, gde ukrajinski branioci skriveni u ruševinama železare Azovstal i dalje prkose napadu Rusije.

Rojters dodaje da je ruski predsednik evocirao sećanje na sovjetsko herojstvo u Drugom svetskom ratu kako bi podstakao svoju vojsku ka pobedi u Ukrajini.

Ruski predsednik je osudio, kako je rekao, spoljne pretnje za slabljenje i cepanje Rusije, i ponovio poznate argumente koje je koristio da opravda njenu invaziju – da NATO stvara pretnje odmah pored do svojih granica.

"Videli smo kako se jača vojna infrastruktura, stotine vojnih savetnika i redovne isporuke savremenog naoružanja iz NATO-a. (Nivo) opasnosti je svakim danom rastao. Rusija je preventivno odbila agresora. Bilo je neophodno, blagovremeno i... ispravno . Odluka suverene, jake, nezavisne zemlje", poručio je Putin.

Ruski predsednik Vladimir Putin tdrži govor dok se vojnici postrojavaju na Crvenom trgu tokom vojne parade povodom Dana pobede u centru Moskve 9. maja 2022.
Ruski predsednik Vladimir Putin tdrži govor dok se vojnici postrojavaju na Crvenom trgu tokom vojne parade povodom Dana pobede u centru Moskve 9. maja 2022.

Putin, međutim, nije ponudio nikakve dokaze za, kako je rekao, otvorene pripreme za napad na Krim i ukrajinski region Donbasa.

On se direktno obratio vojnicima koji se bore u regionu Donbas na istoku Ukrajine za koji je Rusija obećala da će ga "osloboditi" od Kijeva.

"Odbrana otadžbine kada se odlučuje o njenoj sudbini je uvek bila svetinja", rekao je Putin. "Danas se borite za naš narod u Donbasu, za bezbednost Rusije, naše otadžbine".

Njegov govor uključivao je minut ćutanja.

Obećao je da će država učiniti sve da zbrine porodice poginulih i ranjenih vojnika.

"Smrt svakog vojnika i oficira je bolna za nas", rekao je Putin.

Ruski predsednik je čestitao veteranima Dan pobede.

Putin je izneo tvrdnju da je američkim veteranima koji su želeli da prisustvuju paradi u Moskvi to praktično zabranjeno.

"Ali želim da znaju: ponosni smo na vaše podvige, vaš doprinos zajedničkoj pobedi", poručio je.

"Odajemo počast svim vojnicima savezničkih vojski – Amerikancima, Britancima, Francuzima, učesnicima otpora i partizanima Kine – svima onima koji su pobedili nacizam i militarizam", dodao je Putin.

Svoj govor je završio pokličem okupljenim vojnicima: "Za Rusiju, za pobedu, ura!"

Kremlj je saopštio da će parade biti održane u 28 ruskih gradova u kojima će učestvovati 65.000 vojnika, 2.400 komada vojne opreme i naoružanja i više od 400 aviona.

Reakcije na Putinov govor

Viši savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak reagujući na govor ruskog predsednika rekao je da zemlje NATO-a nisu htele da napadnu Rusiju.

"Ukrajina nije planirala da napadne Krim", dodao je takođe.

Britanski ministar odbrane Ben Volas (Wallace) izjavio je da ne može biti Dana pobede, već samo sramota i sigurno poraz u Ukrajini.

"On (Putin) mora da se pomiri sa tim kako je izgubio na duge staze, i apsolutno je izgubljen. Rusija nije ono što je bila", poručio je Volas.

Majkl Mekfol (Michael McFaul), bivši američki ambasador u Rusiji, napisao je na Tviteru da na Dan pobede Putin gubi rat u Ukrajini.

"Vreme je da ruski vojnici idu kući", naveo je Mekfol.

Prognani kritičar Kremlja i bivši ruski oligarh Mihail Hodorkovski takođe je regovao na Tviteru navodeći da su u Kijevu ponovo bombardovani potomci nekih od pobednika u Drugom svetskom ratu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je 8. maja u svom govoru povodom Dana pobede rekao da Rusija ponavlja nacističke zločine.

Izvor: Rojters

XS
SM
MD
LG