Dostupni linkovi

Bahmut je krvavo mjesto, navodi Zelenski


Dim nakon ruskog napada na Bahmut, Ukrajina, 7. siječnja 2023.
Dim nakon ruskog napada na Bahmut, Ukrajina, 7. siječnja 2023.

Područje oko gradova Bahmuta i Soledara na istoku Ukrajine "jedno je od najkrvavijih mjesta na prvoj liniji fronta", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Bitka za Bahmut u Donjecku traje od sredine ljeta, a 90 posto stanovnika grada i okolice je izbjeglo. Međutim, oko 8.000 stanovnika ostalo je u gradu pod neprekidnom vatrom.

"Ne postoji komad zemlje u blizini ova dva grada gdje okupator ne bi dao svoj život za sulude ideje gospodara ruskog režima", rekao je Zelenski, a prenosi CNN.

Širi dio regije Donjeck, gdje se nalaze Bahmut i Soledar, od 2014. drže separatisti koje podržava Rusija i jedna je od četiri ukrajinske regije za koje Moskva tvrdi da su ruski teritorij.

Međutim, ukrajinski predsjednik je navodi da se ova dva grada "još drže" i da se "situacija na prvoj liniji fronta nije značajno promijenila u prvom tjednu ove godine".

"Bahmut se drži unatoč svim izgledima. Iako je veći dio grada uništen tijekom ruskih napada, naši borci odbijaju stalne pokušaje ruske ofenzive. Soledar se također drži, iako je tamo još više razaranja te je izuzetno teško", dodao je Zelenski.

Ministarstvo obrane Velike Britanije u svom dnevnom izvješću o situaciji u Ukrajini navodi da su Rusi od lipnja 2022. tijekom napada na Ukrajinu gotovo sigurno koristili Su-57 FELON - najnapredniji nadzvučni borbeni avion pete generacije.

Te su misije vjerojatno bile ograničene na prelet iznad ruskog teritorija i lansiranje projektila zrak-zemlja ili zrak-zrak velikog dometa u Ukrajinu, navodi Ministarstvo.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG