Dostupni linkovi

Kijev negira tvrdnje Rusije da je ubila 600 ukrajnskih vojnika


Ukrajinski vojnici, januar 2023.
Ukrajinski vojnici, januar 2023.

Ukrajina je označila kao "propagandu" rusku tvrdnju da je ubila stotine ukrajinskih vojnika u napadu.

Moskva je tvrdila, bez ikakvih dokaza, da je u "masovnom raketnom napadu" u istočnom gradu Kramatorsku ubijeno više od 600 ukrajinskih snaga, prenosi BBC.

Navodi se da je to bila odmazda za ukrajinski napad na rusku bazu u kojem je na Novu godinu ubijeno desetine ruskih vojnika.

Ali ukrajinska vojska kaže da to nije istina.

"Ovo je još jedan dio ruske propagande", rekao je Serhiy Cherevaty, portparol ukrajinske vojske, za BBC.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je ubilo više od 600 ukrajinskih vojnika u napadu na zgrade u kojima su privremeno smeštene ukrajinske snage. Više od 1.300 ukrajinskih vojnika bilo je smješteno u dvije zgrade, saopštila je Moskva.

Napade je nazvao "napadom odmazde" u cilju osvete za smrt 89 ruskih vojnika ubijenih u Makijevki. Ukrajina kaže da je u tom incidentu ubijeno ili ranjeno čak 400 ljudi, dok su ruski nacionalisti na društvenim mrežama dali brojke u stotinama.

Moskva tek treba da ponudi bilo kakav dokaz svoje tvrdnje o smrti u Kramatorsku.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Uparujući slike napada koje su objavili lokalni zvaničnici sa satelitskim snimcima Google-a i drugim slikama na internetu, BBC je potvrdio lokaciju dvije lokacije udaljene oko milju u Kramatorsku.

Štrajkovi su se dogodili u blizini dvije školske zgrade - stručnih škola broj 28 i 47 - koje odgovaraju brojevima domova koje je obezbijedila Rusija. Moskva kaže da su zgrade bile smještene ukrajinskog vojnog osoblja.

Međutim, nema vizuelnih dokaza koji bi pokazali da su ove dvije zgrade teško pogođene ili da je bilo masovnih smrtnih slučajeva u razmjerima koji tvrdi Rusija.

XS
SM
MD
LG