Dostupni linkovi

Broj poginulih Rusa u ratu veći od 110.000, tvrdi Ukrajina


Ukrajinski vojnici ulaze u katedralu Kijevsko-pečerske lavre u kojoj je mitropolit Epifanije održao božićnu misu, Kijev, 7. siječnja 2023.
Ukrajinski vojnici ulaze u katedralu Kijevsko-pečerske lavre u kojoj je mitropolit Epifanije održao božićnu misu, Kijev, 7. siječnja 2023.

Ukrajina je izvijestila da je 111.170 ruskog vojnog osoblja poginulo u Ukrajini otkako je Moskva napala zapadnog susjeda 24. veljače prošle godine.

U najnovijem izvješću glavni ukrajinski stožer naveo je da je ubijeno još 430 ruskih vojnika. Ističe se i daje Rusija izgubila još tri tenka i tri topnička sustava.

U međuvremenu, ruske snage su tijekom noći gađale predgrađe grada Zaporižja na jugoistoku Ukrajine, ispaljujući "kazetnu municiju", rekle su lokalne vlasti.

"Rakete su oštetile skladišta i druge pomoćne objekte", napisao je na Telegramu načelnik regionalne vojne uprave, Oleksandr Staruk.

Tajnik općinskog vijeća Anatolij Kurtev rekao je da su posljednji napadi nanijeli "štetu infrastrukturi", ali nije naveo detalje.

U Kijevu 7. siječnja stotine vjernika prisustvovalo je službi u Kijevsko-pečerskoj lavri iz 11. stoljeća dok je poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Epifanije I. predvodio božićnu misu. Rekao je kako Božić potiče ljude na borbu protiv zla, grijeha i tame.

"Ta razmišljanja posebno odjekuju u našim srcima u vrijeme najtežih iskušenja rata kroz koje prolazi naš ukrajinski narod", rekao je.

Epifanije je rekao da je Ukrajina već postigla moralnu pobjedu jer svi ljudi dobre volje "osuđuju djela genocida, terora i brojne ratne zločine koje je zli ruski imperij počinio na našoj zemlji".

Kijevsko-pečerska lavra nekada je bila sjedište ogranka Ukrajinske pravoslavne crkve koja je prije bila pod jurisdikcijom Moskve. Ta crkva je prekinula odnose s Moskvom nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je Ukrajincima u poruci povodom pravoslavnog Božića da mu je drago vidjeti stotine vjernika koji su se 7. siječnja pojavili na liturgiji u Kijevsko-pečerskoj lavri, uključujući i ukrajinske vojnike.

"Vrlo je važno da se iskrena molitva za Ukrajinu čula i nastavit će se čuti u Lavri danas", rekao je Zelenski u videoporuci kasno 7. siječnja.

"Još jednom svima koji danas slave, ovaj dan, koji je već postao povijesni za Ukrajinu, za duhovnu neovisnost našeg naroda - sretan Božić", rekao je.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG