Dostupni linkovi

Ukrajina podnela zahtev za ubrzani prijem u NATO


Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski
Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je izjavio da njegova zemlja podnosi zahtev za "ubrzano" pridruživanje NATO-u.

Njegov komentar u petak, 30. septembra, usledio je neposredno nakon što je Rusija objavila da pripaja četiri ukrajinska regiona koje je zauzela tokom invazije i održala referendume koje međunarodna zajednica smatra nelegitimnim.

Putin formalizuje aneksiju, Zelenski aplicira za NATO
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

"Preduzimamo naš odlučujući korak potpisivanjem aplikacije Ukrajine za ubrzano pristupanje NATO-u," naveo je Zelenski.

Za sada nije jasno šta bi značila "ubrzana" aplikacija, jer za ulazak u NATO potrebna je jednoglasna podrška članica alijanse.

"De facto, mi smo već dokazali kompatibilnost sa standardima alijanse. Oni su stvarni za Ukrajinu – stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije", istakao je Zelenski.

"Verujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. Ovo je savez," dodao je.

NATO rezervisan o članstvu Ukrajine

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg rezervisan je po pitanju članstva Ukrajine u NATO savezu.

On je na konferenciji za medije 30. septembra u Briselu rekao da je to eventualna odluka koja zahteva konsenzus svih 30 NATO saveznika.

“Fokus treba da ostane na pomaganju ratnim naporima Kijeva”, poručio je Jens Stoltenberg.

On je osudio rusku aneksiju ukrajinskih teritorija dekretima koje je 30. septembra potpisao predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

“Taj potez je nezakonit i nelegitiman i predstavlja najveći pokušaj nasilne aneksije evropske teritorije od Drugog svetskog rata”, izjavio je Stoltenberg.

On je dodao da NATO saveznici ne priznaju i da neće priznati nijednu od anektiranih teritorija kao deo Rusije.

“Ukrajina ima pravo da ponovo preuzme svoju teritoriju, a saveznici u NATO-u podržavaju pravo Ukrajine da izabere svoj put”, precizirao je Stoltenberg.

On je ocenio da nedavna ruska delimična vojna mobilizacija i dekreti o pripajanju ukrajinske teritorije predstavljaju najozbiljniju eskalaciju od kada je Moskva započela svoju invaziju u februaru.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski prethodno je ponovio obećanje da će ujediniti svu ukrajinsku teritoriju koju sada drži Rusija.

"Čitava teritorija naše zemlje biće oslobođena od ovog neprijatelja – ne samo Ukrajine, već i samog života, čovečanstva, zakona i istine", rekao je on.

"Rusija to već zna. Oseća se naša moć. Vidi da upravo ovde, u Ukrajini, dokazujemo snagu naših vrednosti,” istakao je ukrajinski predsednik.

Odgovarajući na Putinov poziv na pregovore, Zelenski je dodao: "Spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali… sa drugim predsednikom Rusije".

Rat je ubrzao pomeranje Ukrajine ka Zapadu. Tokom sedmomesečne ruske invazije, Ukrajina ubrzano prelazi sa sistema naoružanja iz sovjetske ere na standarde i oružje NATO-a, iako taj proces nije završen.

U junu se Evropska unija složila da Ukrajinu stavi na put ka članstvu u EU. Brzina tog poteza - skoro nezamisliva samo nekoliko meseci ranije - zahtevala je jednoglasno odobrenje među često nesaglasnim članovima bloka.

Iako postoji značajno preklapanje među članicama EU i NATO-a, obezbeđivanje sporazuma za ulazak Ukrajine u bezbednosni savez i njeno garantovanje međusobne odbrane moglo bi biti znatno teže.

Neposredna prepreka pridruživanju Ukrajine je to što je ona već uključena u aktivni vojni sukob na svom tlu, navodi AP.

Izvor: AP
XS
SM
MD
LG