Dostupni linkovi

'Ujgurski tribunal': Kina počinila genocid u provinciji Sinđijang


Demonstrati tokom protesta zbog odnosa Kine prema ujgurskoj manjini, Istanbul, Turska 1. april 2021.
Demonstrati tokom protesta zbog odnosa Kine prema ujgurskoj manjini, Istanbul, Turska 1. april 2021.

Nezavisno, neslužbeno vijeće u Londonu koje istražuje navodna kršenja ljudskih prava u kineskoj sjeverozapadnoj provinciji Sinđijang zaključilo je da je kineska vlada počinila "genocid, zločine protiv čovječnosti i mučenje" nad Ujgurima, Kazahstancima i pripadnicima drugih autohtonih etničkih grupa u ovoj pretežno muslimanskoj regiji.

Ujgurski tribunal, sastavljen od britanskih advokata, akademika i poslovnih ljudi, nema podršku vlade, ali organizatori se nadaju da će procureli dokazi o zlostavljanju u Sinđijangu prisiliti na međunarodnu akciju protiv politike Pekinga.

Kina je bila na meti međunarodnih kritika i pogođena je sankcijama zbog hapšenja više od milion Ujgura i drugih muslimanskih manjina zbog onoga što je poznato kao „političko prevaspitavanje“ u Sinđijangu.

Kina insistira da su takvi kampovi zapravo "centri za stručno osposobljavanje" osmišljeni kako bi radili na deradikalizaciji.

U izvještaju na 63 stranice objavljenom 9. decembra, vijeće je reklo da nema dokaza o masovnim ubistvima, ali je takođe rečeno a je "izvan razumne sumnje Narodna Republika Kina, nametanjem mjera kontrole rađanja, imala namjeru da uništi značajan dio populacije Ujgura u Sinđijanu i pritom počinila genocid”.

Ostale mjere usmjerene na smanjenje stanovništva ove zajednice uključuju prisilnu sterilizaciju i abortuse, rekla je nezavisna grupa, dodajući: "Ujgurska populacija će u budućim generacijama biti manja nego što bi bila bez ovih politika. To će rezultirati djelimičnim uništenjem Ujgura."

Ranije je američka administracija saopštila da su kineske mjere nad Ujgurima u Sinđijangu genocid.

Prema State Departmentu, zlostavljanje uključuje zatvaranje, mučenje i prisilnu sterilizaciju.

Odgovarajući na pitanje o zakonu koji je usvojio Zastupnički dom američkog Kongresa o zabrani uvoza iz Sinđijanga zbog zabrinutosti u vezi prisilnog rada, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova rekao je 9. decembra da su "takozvani prisilni rad i genocid u Sinđijangu zlonamjerne glasine. "

Ujgurski tribunal je također rekao da je Kina "izgradila vrlo široku mrežu objekata za zatvaranje, zatvorila stotine hiljada, a vjerovatno i milion ili više Ujgura bez vidljivog razloga i bez ikakvog poznatog ili legitimnog pravnog postupka".

Mnogi od uhapšenih su bili "mučeni bez razloga", a i žene i muškarci koji su držani u kampovima za rad su "silovani i podvrgavani ekstremnom seksualnom nasilju".

Predsjednik Si Đinping i drugi kineski visoki zvaničnicu "snose primarnu odgovornost za djela koja su se dogodila u Sinđijangu", stoji u izvještaju.

Ujgurski tribunal osnovan je na zahtjev Svjetskog ujgurskog kongresa, najveće grupe koja predstavlja Ujgure iz Kine.

Tribunal je donio mišljenje nakon što je više od godinu dana pregledao dokaze desetina svjedoka, stručnjaka, procurele dokumente kineske vlade i hiljade stranica dokumentovanih dokaza nezavisnih eksperata i organizacija za ljudska prava.

Izvještaj dolazi u trenutku nakon što se sve veći broj zemalja pridružio Sjedinjenim Državama u najavi diplomatskog bojkota Zimskih olimpijskih igara u Pekingu, koje će se održati u februaru 2022.

Izvor: BBC

XS
SM
MD
LG