Dostupni linkovi

Amnesty: Kina šalje djecu prognanih Ujgura u sirotišta


Pripadnici muslimanske manjine Ujguri, Kina (fotoarhiv)
Pripadnici muslimanske manjine Ujguri, Kina (fotoarhiv)

Kina nasilno razdvaja ujgurske porodice odvodeći malu djecu u državna sirotišta, navodi grupa za ljudska prava Amnesty International.

U novom izvještaju, Amnesty je pozvao Kinu da pusti svu ujgursku djecu koja su u sirotištima bez pristanka njihovih porodica.

Dobrotvorna organizacija razgovarala je s roditeljima koji su djecu ostavili kod rođaka u Kini kada su bili prisiljeni da napuste zemlju.

Organizacije za zaštitu prava navode da je Kina privela više od milion pripadnika muslimanske manjine Ujguri.

Kineska vlada suočila se i sa optužbama za široka kršenja ljudskih prava protiv Ujgura i drugih muslimanskih manjina, uključujući prisilni rad, prisilnu sterilizaciju, seksualno zlostavljanje i silovanje.

Zvanični Peking poriče da drži Ujgure u logorima u regiji Sinđijang (Xinjiang) na sjeverozapadu Kine. Kaže da su kampovi objekti za "prevaspitavanje", odnosno "preškolovavanje", te da se koriste za borbu protiv terorizma.

Budući da su Kinezi mnogo ograničili pristup Sinđijangu, Amnesty je razgovarao s Ujgurima koji su mogli pobjeći iz te regije prije nego što se represija nad Ujgurima intenzivirana 2017. godine.

Mihriban Kader i Ablikim Memtinin pobjegli su iz Sinđijanga u Italiju 2016. godine nakon što ih je policija maltretirala i vršila pritisak da odustanu od pasoša, naveo je Amnesty. Ostavili su četvoro djece na privremenoj brizi baki i djedu, ali je baka odvedena u kamp dok je djeda policija ispitivala, objavila je dobrotvorna organizacija.

"Naša druga rodbina nije se usudila čuvati moju djecu nakon onoga što se dogodilo mojim roditeljima", rekla je Mihriban za Amnesty. "Bojali su se da će i njih poslati u kamp."

U novembru 2019. Mihriban i Ablikim dobili su dozvolu od italijanske vlade da dovedu svoju djecu, ali je djecu kineska policija kasnije poslala u državno sirotište, rekao je Amnesty.

"Sada su moja djeca u rukama kineske vlade i nisam sigurna da ću ih moći ponovo sresti za svog života", rekla je Mihriban.

Omer i Meryem Faruh, koji su pobjegli u Tursku krajem 2016. godine, dvoje najmlađe djece, starosti pet i šest godina, ostavili su kod bake i djeda jer još nisu imali svoje putne isprave, navodi Amnesty. Kasnije su saznali da su baka i djed uhapšeni i poslani u kamp i da se od tada nisu čuli sa svojom djecom.

Amnesty u izvještaju poziva Kinu da omogući neograničeni pristup Sinđijangu za stručnjake UN-a za ljudska prava, nezavisne istraživače i novinare i za svu djecu koja se drže bez pristanka roditelja, te traži da budu vraćena porodicama.

"Kineska nemilosrdna kampanja masovnog pritvaranja u Sinđijangu dovela je odvojene porodice u nemoguću situaciju: djeci nije dozvoljen odlazak, ali njihovi roditelji suočeni su s progonom i samovoljnim pritvorom ako se pokušaju vratiti kući da bi se brinuli o njima", rekao je Alkan Akad, predstavnik Amnesty Internationala za Kinu.

Kina je kreirala široku i tajnu mrežu kampova u Sinđijangu, a procjenjuje se da je pritvorila više od milion Ujgura i ljudi drugih muslimanskih manjina, prenosi BBC.

Posljednjih godina pojavili su se izvještaji o slučajevima kršenja ljudskih prava, od prisilne sterilizacije ujgurskih žena do mučenja i sistematskog silovanja u kampovima.

Kina poriče slučajeve kršenja ljudskih prava, a bivše stanovnike kampa je prozvala lažljivcima i glumcima. Kina je takođe optužena za zastrašivanje i blaćenje svjedoka koji su progovorili o dešavanjima u kampovima.

SAD, Kanada i Holandija rekle su da Kina čini genocid nad ujgurskim narodom. Sličan nacrt zakona odbio je i parlament Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG