Dostupni linkovi

Zakon o zabrani robe proizvedene u radnim logorima za Ujgure stupio na snagu u SAD


Procurila fotografija iz radnog logora za Ujgure u Kini

Zakon o zabrani uvoza iz kineske regije Sinđiang stupio je na snagu u Sjedinjenim Državama. SAD kažu da će okupiti saveznike i partnere da donesu slične zakone, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ujgurski zakon o sprječavanju prisilnog rada stupio je na snagu 21. juna šest mjeseci nakon što je dobio dvostranačku potporu u Kongresu prije nego što ga je potpisao predsjednik Joe Biden.

Zabrana je posljednja mjera za kažnjavanje Pekinga zbog postupanja prema Ujgurima i drugim muslimanskim manjinama. Ujguri su turska etnička grupa koja uglavnom potiče i kulturno je povezana s regijama srednje i istočne Azije.

Postupanje prema Ujgurima od strane kineskih vlasti u provinciji Sinđiang, gdje je više od milion Ujgura prisiljeno na rad u mreži radnih logora, SAD su označile kao genocid, dok su Ujedinjene nacije (UN) optužilekineske vlasti za nezakonito hapšenje i maltretiranje Ujgura i korištenje za prisilni rad.

Kina poriče da su objekti logori za zatvaranje, govoreći da su nužni za suzbijanje terorizma, separatizma i vjerskog radikalizma.

SAD su obećale visoko provođenje zakona koji stupio na snagu 21. juna i rekle da će potaknuti druge zemlje da poduzmu slične korake.

XS
SM
MD
LG