Dostupni linkovi

Dojave o bombama u izbornoj komisiji i policijskim stanicama u Sarajevu


Zgrada Vlade Kantona Sarajevo evakuirana je nakon dojave o postavljenoj bombi 25. maja 2022.
Zgrada Vlade Kantona Sarajevo evakuirana je nakon dojave o postavljenoj bombi 25. maja 2022.

Nove prijetnje navodno postavljenim bombama upućene su 7. juna na adrese Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine , te tri policijske stanice u Kantonu Sarajevo.

U toku su pregledi prostorija u institucijama u koje je stigla dojava.

Inače, nekoliko sati ranije je visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt nametnuo odluku kojom će se Centralnoj izbornoj komisiji BiH doznačiti 12,52 miliona maraka (oko 6,41 milion eura) za organizaciju oktobarskih općih izbora.

Slične dojave o podmetnutim bombama su 1. i 2. juna upućene na adrese Centralne izborne komisije, Vrhovnog suda Federacije BiH, Kantonalnog suda u Sarajevu, više policijskih stanica u KS, te 429 osnovnih škola u Republici Srpskoj (RS), drugom bosanskohercegovačkom entitetu.

Međunarodne policijske agencije Interpol i Europol su uključene u istragu talasa dojava o podmetnutim bombama širom BiH, saopćila je 3. juna Uprava policije Federacije BiH.

"Prijetnje su upućene sa elektronskih adresa kreiranih pomoću web domena stranih kompanija zbog čega je bilo nužno uključiti Interpol i Europol", naveli su u Federalnoj upravi policije.

Prethodno su dojave o postavljenim bombama i 25. maja upućene Vladi Kantona Sarajevo, Opštini Centar, Opštinkom suda u Sarajevu te više od 110 sarajevskih osnovnih i srednjih škola.

Sve do sada upućene prijetnje su se pokazale kao lažne a Nusret Selimović, komesar sarajevske policije, je 25 maja izjavio da će biti tretirane kao "teroristički čin".

Policijski službenici više policijskih agencija osiguravaju lokalitete i obavljaju kontra-diverzione preglede, nakon čega će biti obavljen i uviđaj pod nadzorom nadležnog tužilaštva.

XS
SM
MD
LG