Dostupni linkovi

Policija u Srbiji uhapsila osumnjičenog za razbijanje prozora na džamiji u Subotici


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sa predstavnicima Islamske zajednice u Subotici
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin sa predstavnicima Islamske zajednice u Subotici

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je 21. marta da je policija brzo rasvetlila slučaj razbijanja prozora na Muhadžir džamiji u Subotici, na severu Srbije, i uhapsila osumnjičenog.

Mediji su 19. marta objavili da su tokom noći razbijena dva prozora na objektu Muhadžir džamije.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin je na sastanku sa predstavnicima Islamske zajednice u Subotici rekao da takav vid vandalizma nikada neće imati podršku i da će policija u svim slučajevima reagovati brzo i efikasno.

"Nećemo dozvoliti, niti tolerisati huligane koji uništavaju imovinu verskih objekata ili vrše bilo kakvu vrstu nasilja. Biće identifikovani i uhapšeni, kažnjeni u skladu sa zakonom“, poručio je Vulin.

Vulin je rekao i da je Srbija zemlja svih njenih građana, u kojoj se poštuju verske različitosti i država koja neće dozvoliti niti tolerisati bilo koji vid nasilja na verskoj osnovi. Vulin je dodao i da je Islamska zajednica deo istorije i kulture Srbije.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je rekao, posvećuje i pažnju integraciji pripadnika nacionalnih manjina u policijsku službu.

"Dobar rad policije u multietničkim sredinama zavisi od stvaranja čvrstog odnosa poverenja, komunikacije i saradnje", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije osudilo je i u januaru incidente i vređanje Islamske zajednice u Priboju, gradu na granici Srbije i Bosne i Hercegovine, u kojima su učestvovali policajci.

Početkom 2022. godine u medijima je objavljen snimak na kojem nekoliko pripadnika policije iz Priboja slavilo uz šovinističku pesmu koja poziva na ponavljanje genocida u Srebrenici, silovanje i ubijanje Bošnjaka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je 10. januara objavilo da je pokrenut disciplinski postupak protiv 12 policajaca u Priboju koji su "ponašanjem van službe i uniforme vređali građane druge vere i nacionalnosti".

XS
SM
MD
LG