Dostupni linkovi

Uhapšen državljanin Hrvatske osumnjičen za ratne zločine protiv civila


U akciji uhićenja učestvovala je, između ostalih, Policijska uprava osječko-baranjska (ilustrativna fotografija)

Prilikom ulaska u Republiku Hrvatsku uhapšen je 57-godišnji hrvatski državljanin, zbog sumnje da je počinio kazneno djelo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ u periodu 1991. i 1992. godine, priopćeno je iz osječkog Županijskog suda.

On je uhićen 8. siječnja 2022. godine oko 12 sati u zajedničkoj koordiniranoj akciji Policijske uprave osječko-baranjske, Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku i Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Centar Osijek.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda odredio mu je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, osumnjičeni je u nedjelju u popodnevnim satima predan sucu istrage Županijskog suda.

S tog suda su izvijestili da je dežurni sudac istrage u nedjelju zaprimio prijedlog županijskog tužiteljstva za određivanje istražnog zatvora protiv 57-godišnjeg hrvatskog državljanina s prebivalištem u Velikoj Britaniji, zbog bojazni od utjecaja na svjedoke te opasnosti od bijega iz Hrvatske, zbog kaznenog progona.

Nakon provedenog ročišta, sudac je protiv osumnjičenog odredio jednomjesečni istražni zatvor, utvrdivši postojanje osnovane sumnje da je počinio obilježja navedenog kaznenog djela.

Utvrđeno je i postojanje posebnog uvjeta za određivanje istražnog zatvora - utjecaj na svjedoke, žrtve koje osobno poznaje, kao i bojazni od bijega sa područja Hrvatske gdje više ne živi niti boravi, već kod obitelji u Velikoj Britaniji, izjavio je glasnogovornik suda Miroslav Rožac.

XS
SM
MD
LG