Dostupni linkovi

Ubrzava li se trka u naoružanju nakon američkog raketnog testa?


Prvo testiranje od kraja Hladnog rata
Prvo testiranje od kraja Hladnog rata

Rusija je osudila prvu američku kopnenu probu rakete srednjeg dometa od kraja Hladnog rata, što je posledica prestanka važenja sporazuma iz 1987.

Pentagon je saopštio u ponedeljak da je probno ispaljen konvencionalni krstareći projektil u cilju "razvoja budućih sredstava srednjeg dosega."

"Žalimo zbog toga. SAD otvoreno kreću putem eskalacije vojnih tenzija, ali mi nećemo podleći provokacijama i dozvoliti sebi da budemo uvučeni u skupocenu trku u naoružanju", kazao je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Potvrda da se Vašington dugo pripremao za povlačenje iz sporazuma: Sergej Rjabkov
Potvrda da se Vašington dugo pripremao za povlačenje iz sporazuma: Sergej Rjabkov

Prema njegovim rečima, "veoma kratak rok" u kom su SAD uspešno testirale novu raketu posle prestanka važenja Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), pokazuje da se Vašington odavno pripremao za njegovo ukidanje.

"U tako kratkom vremenu je gotovo nemoguće izvesti takve testove ako nisu unapred pripremljeni. Radi se o očiglednoj potvrdi da se Vašington dugo pripremao za povlačenje iz sporazuma", naveo je ruski diplomata.

On je istakao da, uprkos testu, Rusija ne planira razmeštanje novih raketa, ukoliko SAD to prve ne učine.

I Kina je izrazila zabrinutost. Portparol Ministarstva inostranih poslova Geng Šuang je izjavio da je test pokazao da SAD "podstiču novu trku u naoružanju i sukobe," što će imati ozbiljne negativne posledice po regionalnu i globalnu bezbednost.

"Savetujemo SAD da napuste zastareli hladnoratovski pristup i ‘nultu igru’ (zero sum games), te pokažu uzdržanost u razvoju oružja," rekao je Geng.

Pentagon: Raketa pogodila metu

Pentagon je saopštio u ponedeljak da je probno ispaljen konvencionalni krstareći projektil koji je pogodio svoju metu nakon leta dužeg od 500 kilometara.

U Vašingtonu navode da je test izvršen u nedelju na ostrvu San Nikolas u američkoj saveznoj državi Kalifornija.

SAD su se zvanično povukle iz pomenutog sporazuma 2. avgusta kojim su se sa Sovjetskim Savezom 1987. godine odrekle upotrebe projektila dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Pomenutom dogovoru je prethodila kriza izazvana sovjetskim raspoređivanjem nuklearnih raketa SS-20 u Evropi na šta su SAD reagovale razmeštanjem projektila "peršing 2", u nastojanju da se uspostavi ravnoteža. Međutim, eksperti smatraju da je oružje ovog tipa čini situaciju veoma destabilizirajućim zbog veoma kratkog vremena za koje može da stigne do cilja.

Sporazumom INF nije zabranjena upotreba raketa srednjeg dometa lansiranih sa mora ili iz vazduha.

Predsednik SAD Donald Tramp je objavio 1. februara da će se njegova zemlja povući iz pomenutog ugovora nakon prelaznog perioda od 6 meseci, optužujući Rusiju za njegovo kršenje.

U Vašingtonu su tvrdili da Moskva razvija i testira raketu 9M729, poznatu i kao SSC-8.

Rusija je odbacila ove optužbe, navodeći da američki odbrambeni raketni sistem u Istočnoj Evropi krši pomenuti ugovor, što su, pak, negirali u Vašingtonu.

Moskva je suspendovala svoje učešće u sporazumu INF u februaru nakon Trampovog saopštenja, ali još nije izvršila raketni test.

Klintsević: Nećemo dozvoliti superiornost SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin je početkom avgusta ponovo pozvao Vašington na "ozbiljan dijalog" o razoružanju da bi se "izbegao haos", dodajući da će njegova zemlja razmestiti rakete srednjeg dometa na kopnu u oblastima u kojima to učine i SAD.

Krah ovog ugovora izazvao je strahovanja od nove trke u naoružanju između SAD i Rusije.

"Razvijanje i razmeštanje raketa srednjeg dometa je nepotrebno sa vojnog stanovišta," kazao je za RSE Kingston Rejf (Reif), direktor odeljenja za razoružanje pri Asocijaciji za kontrolu naoružanja (Arms Control Association) u Vašingtonu.

On ističe da će to "izazvati teške i polemične razgovore sa i među saveznicima o stacioniranju tog oružja, a verovatno će podstaći Rusiju i Kinu da preduzmu korake koji će povećati pretnju SAD i njegovim saveznicima."

Franc Klintsević, član Komiteta Saveta Ruske Federacija za odbranu, kritikovao je američki test, naglašavajući da će odgovor Moskve biti brz i moguće "asimetričan."

"Svakako ćemo uraditi sve što možemo u najkraćem vremenu kako ne bi dozvolili da SAD postanu superiorne sa ovim tipovima oružja," kazao je Klintsević.

Ruski senator je istakao da američki test ubrzo posle kraha sporazuma, pokazuje da su ga kršile "nastavljajući da proizvode ovaj tip raketa."

Međutim, proizvodnja projektila srednjeg dometa nije bila zabranjena, već samo njihovo lansiranje sa kopna.

Raketa, koju su SAD testirale 18. avgusta, verovatno je uzeta sa nekog od ratnih brodova i postavljena na lansirnu rampu, smatra Tom Karako, ekspert iz Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu.

"Ovde nije reč o samoj raketi, već odakle je ispaljena. Mi smo ih decenijama lansirali sa mora. Ljudi mogu da šire propagandu i dezinformacije, ali ugovor je u međuvremenu prestao da važi", dodao je Karako povodom izjave ruskog senatora Klintsevića.

Pentagon će verovatno izvesti još proba jer želi da prilagodi rakete pripremljene za upotrebu sa mora i iz vazduha, za lansiranje sa kopna, ocenjuje Karako.

Pentagon je saopštio da će iskoristiti podatke iz poslednjeg testa za
"razvoj budućih sredstava srednjeg dometa."

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG