Dostupni linkovi

Repriza straha od nuklearne prijetnje


Zvaničnici SAD-a i NATO-a konstantno optužiju Rusiju da razvija oružane sisteme za koje kažu da narušavaju INF ugovor, kojim se zabranjuje korištenje raketa srednjeg dometa.
Zvaničnici SAD-a i NATO-a konstantno optužiju Rusiju da razvija oružane sisteme za koje kažu da narušavaju INF ugovor, kojim se zabranjuje korištenje raketa srednjeg dometa.

Značajni nuklearni sporazum kojim je uklonjena cijela serija interkontinentalnih balističkih raketa formalno je okončan 2. avgusta tako što su se i Sjedinjene Države i Rusija zvanično povukle iz ugovora starog 31 godinu.

Bilateralni Ugovor o zabrani posjedovanja nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) branio je Sovjetskom Savezu i Sjedinjenim Državama da dalje razvijaju, proizvode i raspoređuju krstareće i balističke rakete dometa 500 i 5.500 kilometara, nakon što su ugovor ratificirali američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski lider Mihail Gorbačov 1988. godine.

Američki predsjednik Ronald Raegan (desno) i sovjetski lider Mihail Gorbačov razmjenjuju olovke na ceremoniji potpisivanja Ugovora o zabrani posjedovanja nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) u Washingtonu 1987. godine.
Američki predsjednik Ronald Raegan (desno) i sovjetski lider Mihail Gorbačov razmjenjuju olovke na ceremoniji potpisivanja Ugovora o zabrani posjedovanja nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF) u Washingtonu 1987. godine.

"Sjedinje Države neće ostati sporazumna strana u ugovoru koji Rusija namjerno krši", rekao je američki državni sekretar Mike Pompeo u izjavi od 2. avgusta vezanoj za povlačenje SAD-a.

"Nepoštovanje Rusije ovog ugovora ugrožava američke najviše interese jer Rusija razvija i postavlja raketne sisteme kojima se krši ugovor, što predstavlja neposrednu prijetnju SAD-u, našim saveznicima i partnerima", dodao je Pompeo.

I SAD i NATO optužili su Rusiju da krši pakt tako što razmješta rakete 9M729, NATO-u poznate kao SSC-8.

NATO je takođe okrivljavao Rusiju za propast ugovora, rečeno je da zahtjev Kremlja za proglašenje moratorijuma na raspoređivanje nuklearnih raketa srednjeg dometa u Evropi nije vjerodostojan jer je Rusija već ranije raspoređivala takvo naoružanje.

"Ovo nije kredibilna ponuda zato što je Rusija raspoređivala rakete godinama. Vjerodostojnost ove ponude za moratorijum na rakete je ravna nuli jer su rakete već raspoređene", rekao je šef NATO-a, Jens Stoltenberg, na konferenciji za medije u Briselu nakon što je transatlantska alijansa dala izjavu da "Rusija snosi isključivu odgovornost za propast Ugovora".

"U Evropi nema novih američkih raketa, nema novih NATO raketa, ali ima sve više novih ruskih raketa", dodao je.

Rusija je poricala kršenje INF ugovora i okrivila SAD za njegovu propast.

"Na inicijativu Sjedinjenih Država, 2. avgusta 2019. ugovor između Sovjetskog Saveza i SAD-a za uništenje njihovog naoružanja srednjeg i kratkog dometa… je okončano", rekao je ruski ministar spoljnih poslova u izjavi.

Kritičari su upozoravali da povlačenje iz INF sporazuma može dovesti do nove trke u naoružanju između Sjedinjenih Država i Rusije – zemlje nasljednice Sovjetskog Saveza.

Ugovor INF i ugovori sljedbenici za razdoblje hladnog rata sporazum START o smanjenju strateških lansera nuklearnih raketa, Novi START (New START), između SAD i Rusije koji je stupio na snagu 2011. Predstavljaju dvije osnovne tačke kontrole naoružanja između vodećih svjetskih nuklearnih sila.

Sporazum Novi START ističe početkom 2021. godine osim ako predsjednici SAD-a i Rusije ne odluče da ga produže. Zvaničnici SAD-a i NATO-a ponavljali su svoje optužbe da Rusija razvija sistem naoružanja za koji kažu da narušava sporazum, posebno tačke koje se odnose na 9M729 ili SSC-8, rakete koje prema NATO-u imaju domet od oko 1,500 kilometara.

Moskva kaže da je domet 9M729 ispod 500 kilometara i optužuje Sjedinjene Države da krše dogovor. Ali bilo je i drugih optužbi i protivoptužbi. Senatori koji predsjedavaju glavnim odborima, krive Rusiju. U zajedničkoj izjavi od 1. avgusta, senator Jim Risch (republikanac, Idaho), predsjednik Odbora za vanjske odnose, i senator Jim Inhofe (republikanac, Oklahoma), predsjednik Odbora za oružane službe, rekli su da će sporazum prestati zbog "ruskog namjerno kršenje" njegovih uslova.

Osamdesetogodišnji bivši vođa Sovjetskog Saveza, Gorbačov rekao je za rusku agenciju Interfax u intervjuu objavljenom 1. avgusta, da je odluka Washingtona da se povuče iz INF ugovora "označila globalnu politiku nepredvidljivom, a njen razvoj haotičnim".

Gorbačov je pozvao obje strane da se "koncentrišu na očuvanje sporazuma Novi START kao posljednji stub globalne sigurnosne strategije", ali takođe je dodao "sudeći prema izjavama zvaničnika američke administracije, njegova budućnost je nesigurna".

Predsjednik Donald Trump je 1. februara najavio plan SAD-a da se povuče iz INF ugovora, rekavši da će narednog dana suspendovati svoje obaveze i obavijestiti Rusiju da će se efektivno povući iz sporazuma za narednih šest mjeseci – što je 2. avgust.

'Obnavljanje odgovornosti'

U podršci ovoj odluci Bijela kuća je rekla da "obnavlja odgovornost u kontroli naoružanja" te da je "propalo šest godina diplomatije i više od 30 sastanaka na kojima se pokušavala ubijediti Rusija da se ponovo povinuje INF ugovoru. Dosta je bilo".

Trump je pozvao na uključivanje druge velike nuklearne sile, Kine, u buduće pregovore o nuklearnom oružju.

Rusija je u martu objavila da je predsjednik Vladimir Putin potpisao ukaz kojim se suspenduje moskovska implementacija sporazuma, čime je započelo višemjesečno povlačenje Rusije.

Ruska portparolka ministarstva spoljnih poslova Maria Zaharova takođe je, 1. avgusta, optužila zvaničnike SAD-a da izbjegavaju napore da "iznađu zajedničku osnovu za razgovore" koji se tiču INF ugovora.

Rekla je da je Washington vodio "agresivnu informativnu kampanju u Sjedinjenim Državama koja je sve okrenula naglavačke i gotovo optužila Rusiju da je prva koja se povukla iz ugovora", prenosi TASS.

Zaharova je rekla da će Moskva 2. Avgusta izdati izjavu koja se tiče INF ugovora.

Heiko Maas, njemački ministar spoljnih poslova je 1. avgusta za okončanje INF-a okrivio Rusiju rekavši da ona nije "uradila ono što je bilo neophodno da bi se ugovor sačuvao".

Rekao je da je kraj INF-a ukazao na gubitak jednog dijela evropske sigurnosti i povećao "izazove", te ponovio poziv na očuvanje sporazuma Novi START kao "preostalog stuba" međunarodne kontrole oružja.

"Bez ugovora INF, činjenice da sporazum Novi START uskoro ističe, prvi put u gotovo pola vijeka neće biti zakonske obaveze i mjerljivih ograničenja u dva najveća svjetska nuklearna arsenala", Udruženje za kontrolu oružja (ACA), neprofitna organizacija sa sjedištem u Washingtonu, koja promoviše javno razumijevanje i efikasne politike kontrole naoružanja, objavilo je citat svog predsjednika odbora direktora Thomasa Countrymana, kako govori o kolapsu INF-a.

Propast ugovora INF u trenutku kada se međunarodna zajednica bori s pitanjima kako da odgovori na rastući arsenal nuklearnog naoružanja Sjeverne Koreje i usred napora nekoliko svjetskih sila da sačuvaju značajni dogovor kako bi suzbile iranski nuklearni program koji su Sjedinjene Države prošle godine odbacile.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG