Dostupni linkovi

U Kombinatu aluminijuma Podgorica ponovo dramatično


Kombinat aluminijuma Podgorica
Kombinat aluminijuma Podgorica
Ruski investitori u KAP-u traže da se radnici odreknu dijela plate, a Elektroprivreda i dalje toleriše neplaćanje električne energije koja se potroši u ovoj kompaniji. U suprotnom, prijeti se gašenjem ćelija što bi ustvari značilo definitivan kraj podgoričkog Kombinata aluminijuma, stvorenog u okviru nekadašnje Jugoslavije.

Uprava KAP-a upozorava da će sprovesti plansko isključenje ćelija Elektrolize Kombinata alurninijuma i gašenje fabrike ukoliko u narednom periodu Elektroprivreda ili neka banka blokiraju račun kompanije, odnosno, ako sindikat ne pristane na smanjenje zarada od 15 odsto za radnike i 75 odsto za menadžment.

Ovo najnovije uslovljavanje, postavljanje zahtjeva i traženje razmumijevanja za sopstvene teškoće i nesposobnost za rješavanje problema, samo je posljednje u nizu višegodišnje serije čije su dimenzije srazmjerne konstantnom ignorisanju obaveza iz privatizacionog ugovora i entuzijazmu ruskog investitora u iznošenju profita.

Yuri Moisejev, izvršni direktor KAP-a, 2011.
Yuri Moisejev, izvršni direktor KAP-a, 2011.
Predsjednik Sindikata KAP-a Rade Krivokapić kaže da radnici nijesu zaboravili da uprava, dok je cijena aluminijuma bila na vrhuncu, nije htjela ni da čuje za mogućnost da i radnici osjete dobrobit profitabilnog poslovanja.

"Da smo učestvovali onda bi mi smanjili plate ali ne zaboravljamo 2008. godinu kada su imali dobit od 78 miliona eura i mi tražili da nam se plata poveća za 30 posto kao odgovor dobili smo 5 otkaza, 5 ljudi je tada ostalo bez posla . Naša poruka je jasna – kada tada nijesmo dijelili dobit nećemo sada dijeliti gubitke", navodi Krivokapić.

Podgorički Kombinat aluminijuma je 2005. godine prodat za 48 i po miliona offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdi da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski, ali njena vlasnička struktura, nikad nije objelodanjena.

Smanjenje plata neće riješiti probleme

Kupac se obavezao i na dodatne investicije ali umjesto modernizacije fabrike, ruski investitor je uz pomoć Vlade, samo isisavao novac gradjana po osnovu subvencija za struju, a Vlada mu je oprostila čak i utaju poreza od sedam i po miliona eura, kao i 60 miliona eura za dug KAP-a iz perioda prije medjunarodnih sankcija '90-ih.

Vlada je, spašavajući ruskog investitora, garantovala i za nove kredite, pa će, ako ih ne vrate Rusi, građani morati da plate i tih 132 miliona eura.

Ruskom investitoru nije dosta, pa sada preko svog menadžmenta traži od radnika da pristanu na manje plate.

Nekadašnji član rukovodstva KAP-a Vojin Đukanović za naš Radio komentariše nov zahtjev:

"Ovo je vjerovatno jedna kratkoročna mjera a dugoročna mjera je da KAP mora da obezbijedi sopstveni energetski izvor. Ukoliko to ne obezbijedi vjerovatno sudbina kombinata nije sjajna i biće zatvoren."

Kombinat aluminijuma Podgorica, 2011.
Kombinat aluminijuma Podgorica, 2011.
Zahtijevano smanjenje plata je izuzetno veliko, a neće riješiti probleme, kaže za naš program analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović, koji smatra da čak i kad bi se smanjenje plata realizovalo, KAP bez finansijske pomoći sa strane ne bi mogao da plaća sve račune i obaveze.

"Potrebano je na vrijeme vidjeti i planirati da li ima novca za sirovine, za dalju proizvodnju ili nema kako bi se na vrijeme planiralo eventualno gašenje, bez posljedica za ćelije u Elektorlizi. Iz tog razloga vidim upozorenje menadžmenta KAP-a kao vrlo ozbiljno i bilo bi dobro da se odmah riješi ta situacija, odnosno da se u dogovoru sa Vladom donese odluka šta da se radi. Lično, bilo bi mi vrlo žao da KAP sada obustavi porizvodnju i da se zatvori. Ipak , nakon najnovijeg razvoja situacije činjenica je da zbog duga u euro zoni Evropa neće moći da izbjegne recesiju a to će se odraziti na globalnu akonomiju i na nižu cijenu aluminijuma a sve to dodatno pogoršava situaciju oko KAP-a, pa i njegove perspektive", kaže Đukanović.

Kombinat aluminijuma značajno učestvuje u crnogorskom izvozu i bruto-domaćem proizvodu.

Međutim, kada se ima u vidu da Crna Gora nema viškove električne energije, odnosno, da KAP raspolaže potpuno zastarjelom tehnologijom i da zagadjujući vazduh, tlo i vodu pogubno djeluje na životnu sredinu, postavlja se pitanje svrsishodnosti njegovog postojanja.

"Mislim da je KAP više statistički važan za crnogorsku ekonomiju nego što je njegova realna važnost za standard građana i uopšte za zdravlje građana Crne Gore. Pored te izvozne komponenete koju KAP zaista ostvaruje i sa kojom učestvuje u ekonomiji Crne Gore mora se uzeti u obzir i to da se zbog KAP i uvozi električna energije, onda glinica i druge sirovine. Tako da , stalno se potencira taj izvoz a ne uzima se u obzir uvoz , koji kada bi se sve sabralo i oduzelo ni taj izvoz više ne bi bio toliko značajan", zaključuje analitičar tržišta aluminijuma Goran Đukanović.
XS
SM
MD
LG