Dostupni linkovi

Propast KAP-a bila bi udar na ekonomiju države


Protest radnika KAP-a ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, 5. oktobar 2011
Protest radnika KAP-a ispred zgrade Vlade Crne Gore u Podgorici, 5. oktobar 2011
Kombinat aluminijuma Podgorica se suočava sa teškim problemima koji mogu dovesti do dramatično teških posljedica. Ukoliko se KAP ugasi, to će značiti definitvan kraj ove kompanije koja ima značajan uticaj na ukupnu crnogorsku ekonomiju..

"Poruka za Vladu glasi – vlasnik ste akcija koliko i Rusi uzmite učešća, spasite Kombinat, pobrinite se za radnike kombinata. Ukoliko nećete imate rok do utorka, od utorka više neće biti kao što je bilo. Rusi više neće voditi KAP" - ovako glasi ultimatum koji je predsjednik Sindikata podgoričkog Kombinata aluminijuma Rade Krivokapić uputio na vladinu adresu zbog dramatične situacije u kojoj se nalazi KAP kome prijeti gašenje.

Kombinatu, kojim gazduje Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog oligarha Olega Deripaske je, prema Krivokapićevim riječima, blokiran račun, a zalihe sirovina dovedene na nivo koji je dovoljan za svega tri dana.

Uprava, navodno, nastoji da naplati potraživanja od blizu dva i po miliona, a u slučaju da se to ne desi, a sindikalci upozoravaju da će se KAP ugasiti, što bi imalo drastične posljedice.

Krivokapić je naročito revoltiran činjenicom da crnogorski ministar ekonomije Vladimir Kavarić, obraćanjem javnosti u četvrtak, nije dao ni nagovještaj o dramatičnoj situaciji u KAP-u, već je govorio o dugovima koji se ne izmiruju na vrijeme.

"Mi nijesmo zadovoljni dinamikom kojom se to obezbjeđuje ali uradićemo sve što je u našoj moći da tu dinamiku ubrzamo i da obezbijedimo da se završi na najbolji mogući način za KAP", naveo je Kavarić.

Rade Krivokapić
Rade Krivokapić
Predsjednik Sindikata KAP-a, Rade Krivokapić podsjeća javnost koliko bi gašenje KAP-a moglo biti opasno i skupo.

"Ako se KAP ugasi, odnosno kao se ugase ćelije u Elektrolizi može doći do havarija i eksplozija. Isto tako, ako se ugasi više se ne može upaliti bez milionskih investicija što sigurno država Crna Gora sigurno nije u mogućnosti da priušti. To bi automatski značilo kraj Kombinata aluminijuma, To, definitivno", kaže Krivokapić.

Pad kreditnog rejtinga i izvoza

Pored bezbjednosnih i ekoloških rizika, gašenje KAP-a bi prevazišlo i problem socijalnog zbrinjavanja njegovih radnika, odnosno proizvelo bi daleko veće ekonomske posljedice nego što bi to predstavljalo zatvaranje bilo koje druge firme.
Ova kompanija presudno utiče na obim bruto domaćeg proizvoda i kreditni rejting Crne Gore, a njeno nestajanje bi značilo oštar pad izvoza.

Uvozno veoma zavisna Crna Gora bi se, sa eurom kao zvaničnim platežnim sredstvom s jedne, i inače negativnim bilansom u ekonomskoj razmjeni sa inostranstvom sa druge strane, suočila sa problemom nepovratnog odliva eura, koji sada ulaze uglavnom kroz prihode od turizma i izvoza aluminijuma.

Podgorički Kombinat aluminijuma je 2005. godine prodat za svega 48 i po miliona eura offshore kompaniji “Salamon Enterprises”, za koju se tvrdi da pripada ruskom tajkunu Olegu Deripaski, ali njena vlasnička struktura, nikad nije objelodanjena.

Kupac se obavezao i na dodatne investicije, ali umjesto modernizacije fabrike, ruski investitor je, uz pomoć Vlade, samo isisavao novac građana Crne Gore koji su, samo prošle godine, dotirali električnu energiju za KAP sa 20 miliona eura, a ove i naredne sa još 25 miliona, a prema raspoloživim informacijama, ni tako umanjeni računi se ne izmiruju redovno već se gomilaju dugovi i prema Elektroprivredi.

Ruski tajkun Oleg Deripaska
Ruski tajkun Oleg Deripaska
Vlada je ruskom investitoru oprostila čak i utaju poreza od sedam i po miliona eura, kao i 60 miliona eura za dug KAP-a iz perioda prije međunarodnih sankcija '90-ih, koji je trebalo da budu oprošteni samo u slučaju da Deripaskina kompanija ispuni investicione obaveze predviđene prvobitnim ugovorom što se, znaju svi, nije desilo.

Vlada je, spašavajući ruskog investitora, garantovala i za nove kredite, pa će, ako ih ne vrate Rusi, građani morati da plate i tih 135 miliona eura.

Država Crna Gora je, u međuvremenu sklopljenim Ugovorom o poravnanju kojim je obezbijeđen pravni osnov za državnu intervenciju, povratila polovinu akcija koje je prethodno prodala za nepunih 50 miliona, dovodeći svoje građane i poreske obveznike u situaciju koja je po mnogim procjenama sve izvjesnija - da na kraju Rusi i njihovi domaći offshore kompanjoni izvuku više stotina miliona eura, a KAP ostave u dugovima koji će opet biti ispostavljeni crnogorskim građanima.

Sagledavajući turbulencije u KAP-u, treba imati u vidu da su prethodnih dana manjinski akcionari Kombinata aluminijuma iz Hrvatske prodali skoro pet i po odsto akcija KAP-a za nešto više od 2,1 milion eura grčkom biznismenu Petrosu Statisu koji to, navodno, radi za indijskog milijardera Sajana Đindala koji, prema nezvaničnim informacijama, želi da preuzme kompaniju.

I sami radnici sumnjaju da su sva previranja koja se lome preko njihovih leđa, zapravo dio nekog scenarija.

"Ovo je neko namjerno uradio da bi se obračunao sa vladom ili Vlada sa njima. Jednostavno je naša poruka – ukoliko se ugasi KAP ugasila ga je Vlada Crne Gore i njihv strateški partner. Više nego je očigledno da se zna kako radnika gurnuti na ulicu . To je – ne dati mu platu ili je ovako nezapamćeno prepoloviti. Vrhunac svega, zbog čega je kap prelila čašu je odluka ruskog menadžmenta da se dijelu radnika ovoga mjeseca smanji plata za pola a svima ostalima slijedeći mjesec", kaže predsjednik Sindikata KAP-a Rade Krivokapić.
XS
SM
MD
LG