Dostupni linkovi

U Zagrebu predstavljen projekt integracije legalnih migranata


Migranti u BiH na putu prema hrvatskoj granici.
Migranti u BiH na putu prema hrvatskoj granici.

Projekt „Novi susjedi - Uključivanje osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u hrvatsko društvo" vrijedan 14,4 milijuna kuna (nešto manje od 2 milijuna eura) predstavljen je u zagrebačkom Islamskom centru.

Sredstvima koja u 90 posto dolaze iz Fonda za azil, migraciju i integraciju Europske komisije (AMIF), a u 10 posto iz Državnog proračuna Republike Hrvatske u sljedeće tri godine planira se povećati uspješnost integracije za 200 osoba koje su u Hrvatskoj dobile azil ili im je pružena međunarodna zaštita.

„Također, planira se povećati senzibilnost i informiranog domaćeg stanovništva za taj problem, održati pet seminara za ukupno 30 zaposlenika u zdravstvenim i obrazovnim institucijama u Hrvatskoj, ojačati kapacitete 10 javnih ustanova u Hrvatskoj i održati seminare za 30 novinara,“najavila je voditeljica projekta i izvršna direktorica zagrebačkog Centra za kulturu dijaloga Nejra Kadić Meškić.

Kako je kazala, ovaj Centar „fokusiran je na institucionalno i strateško jačanje međureligijskog i međukulturnog dijaloga u Republici Hrvatskoj i šire.“

U ime hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) potporu projektu dao je državni tajnik i načelnik Uprave za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove u MUP-u Žarko Katić.

AMIF fond angažiran je u još tridesetak projekata u Hrvatskoj, kazao je – od izgradnje objekata za smještaj migranata, opreme prihvatilišta, opreme stanova u kojima će živjeti, potpore zdravstvenom i socijalnom sustavu koji će se baviti migrantima s reguliranim statusom u Hrvatskoj.

Hrvatska demantira da zlostavlja migrante, NGO tvrde da postoje svjedočenja

Aktualno je u toku priprema treće akcije preseljavanja migranata iz Turske u Hrvatsku za ukupno 150 osoba, prema odluci hrvatske Vlade iz 2019. godine, izvijestio je Katić.

Stotinu osoba preseljeno je 2015. godine i 150 2017. godine, a hrvatska Vlada nastavit će sa praksom da se prihvaća obitelji. Hrvatska je do sada dala azil ili međunarodnu zaštitu za 925 osoba, od toga oko 650 u mandatu aktualne vlade premijera Andreja Plenkovića čime – ocijenio je Katić – izvršava svoje obaveze kao članica međunarodne zajednice i Europske unije.

U ime Islamske zajednice (IZ) u Republici Hrvatskoj kao partnera projekta predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Aziz Hasanović kazao je kako je o iskustvu integracije islamske zajednice u hrvatsko društvo govorio u gotovo dvadeset zemalja, i da je zbog nje Islamska zajednica U Hrvatskoj prepoznata i u svijetu kao model integrativnih procesa.

„Kroz te procese uspješno smo kuće pretvarali u domove, a zemlje u domovine. Naš koncept podučavanja univerzalnih vrijednosti uspješno odgaja bez ikakvih zastranjivanja, radikalizama, fundamentalizama i bilo kakvih 'izama'koji su zlo po čitavo čovječanstvo.

S ponosom ističemo kako niti jedan musliman iz Republike Hrvatske nije otišao na bilo koje ratište na svijetu inspiriran radikalizmom. Jedinstveni smo po tome, kako u regiji, tako i u Europi“,kazao je među ostalim Hasanović.

U subotu 20. lipnja, obilježava se Svjetski dan izbjeglica, tako da je ovaj projekt jedan u nizu događanja „7. tjedna IZBJEGLICAma“ koji organiziraju hrvatske nevladine udruge koje pomažu izbjeglicama u Hrvatskoj.

'Migranti dolaze imali smještaj ili ne'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:08:24 0:00

XS
SM
MD
LG