Dostupni linkovi

Hrvatska: Aktivisti kazneno prijavili policiju zbog sprejanja migranata


Migranti u BiH, u blizini granice s Hrvatskom, ilustracija

Zagrebački Centar za mirovne studije (CMS) podnio je 5. lipnja Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske (DORH) kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja – pripadnika hrvatske policije, za koje tvrde da postoji osnovana sumnja da su početkom svibnja 2020. godine mučili i ponižavajuće postupali
prema 33 osobe, od toga dvoje djece, i nasilno i nezakonito ih protjerali iz Hrvatske na teritorij Bosne i Hercegovine.

Radi se o četiri slučaja objedinjena u jednu kaznenu prijavu, jer su sve te osobe „uz ostalo, pretrpjele mučenje i ponižavajuće postupanje time što ih je, prema njihovim svjedočanstvima, policija označila trajnim, narančastim sprejem preko cijelog tjemena,” navodi se u kaznenoj prijavi.

Radi se o slučajevima o kojima su izvještavale nevladine udruge sa terena u Bosni i Hercegovini, i o kojima je u dva navrata pisao londonski The Guardian.

U oba navrata, kao i u svim ranijim slučajevima optužbi nevladinih udruga ili medija da policija nasilno i nezakonito protjeruje migrante sa hrvatskog teritorija, hrvatska policija je tvrdila da je provela istražne radnje i ustanovila da navodi nevladinih udruga i medija nisu točni.

„U kontaktu sa žrtvama i svjedocima ovih teških povreda Centar za mirovne studije danas podnosi ovu kaznenu prijavu, a spremni smo poduzeti i sve druge pravne korake kako bismo zaštitili pravo, život i dostojanstvo ovih osoba. Zahtijevamo učinkovitu istragu i kažnjavanje počinitelja,” kazala je pravnica u Centru Antonija Pindulić.

Kako je 26. svibnja prisegnula nova glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-
Šipek, ona je apelirala posebno na nju.

„Očekujemo od novog vodstva DORH-a da prepozna težinu i ozbiljnost ovih kaznenih djela i po prijavi postupi prema svojoj dužnosti i prema zakonu – time
prekidajući praksu starog vodstva,“ poručila je Antonija Pindulić u ime CMS-a.

Time će, poručuju iz ove nevladine udruge, ne samo ispuniti svoju zakonsku dužnost, već i pokazati brigu za živote te dostojanstvo izbjeglica i drugih migranata, ali i policajaca koje se prisiljava izvršavati nezakonite naredbe.

Na kraju, CMS poziva policijske službenike kojima je stalo do zaštite ljudskih života da odbiju izvršiti nezakonite naredbe i takve naredbe prijave u svrhu zaštite svojih prava te prava svojih kolega.

U CMS-u kažu kako su unazad 4 godine podnijeli Državnom odvjetništvu više kaznenih prijava zbog nasilnog i protuzakonitog postupanja policije prema migrantima, da su sve do sada odbijene, i da, kako je kazala Antonija Pindulić, povodom tih prijava "do sada nisu upoznati ni sa bilo kakvom učinkovitom
istragom koja bi dala nalaze".

RSE je od DORH-a zatražio komentar ovih navoda CMS-a.

"Državno odvjetništvo Republike Hrvatske ne komentira izjave pojedinaca dane u medijima," rečeno nam je u pisanom odgovoru što ga je potpisala glasnogovornica DORH-a Martina Mihordin.

U odgovoru ona dalje podsjeća da, prema Zakonu o kaznenom postupku, podnositelji kaznene prijave imaju pravo obratiti se državnom odvjetništvu za informacije o postupanju po kaznenoj prijavi koju su podnijeli.

XS
SM
MD
LG