Dostupni linkovi

Keljmendi oslobođen, pa ga uhapsio EULEX


Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Naser Keljmendi, kojeg je kosovska policija uhapsila na osnovu međunarodne poternice u nedelju uveče, posle isteka 48 sati pritvora pušten je na slobodu da bi ga nakon toga uhapsila EULEX policija.

Irina Gudeljević, portparolka EULEX-a na Kosovu, potvrdila je hapšenje Keljmendija od strane EULEX policije.

"Nakon isteka policijskog pritvora od 48 sati, Naser Keljmendi je u utorak uveče uhapšen na osnovu naloga koji je izdao tužilac EULEX-a iz kancelarije Specijalnog tužilaštva Kosova i istrage pokrenute od strane ove kancelarije. Ova operacija je sprovedena u koordinaciji lokalnih i tužilaca EULEX-a. Osumnjičeni je, između ostalih krivičnih dela, pod istragom za organizovani kriminal. Operacija hapšenja je sprovedena od strane EULEX policije i Jedinice za istragu organizovanog kriminala", stoji u saopštenju.

Inače, ako tužilaštvo ili sudija ne odrede mere pritvora, nakon isteka 48 sati, pritvoreno lice pušta se na slobodu.

Odbrana nije dobila nikakve dalje informacije, izjavio je za RSE Keljmendijev advokat Osman Cucović.

"Nakon isteka 48 sati pritvora, kosovska policija je donela rešenje kojim se g. Keljmendi oslobađa iz pritvora zato što nisu ispunjeni uslovi da se on dalje zadržava u pritvoru. Međutim, g. Keljmendi je samo napravio dva koraka iz zgrade policije, sa suprotne strane prema parkingu, i tu su ga sačekali policajci EULEX-a, odmah mu uručili drugo rešenje i novih 48 sati pritvora. Prvo je bio oslobođen, posle 48 sati, i sada se ponavlja pritovr od 48 sati po nalogu EULEX-a. Dakle, dva puta po 48 sati što je presedan u istoriiji pravosudnih sistema. Ja ne znam da li ovo postoji negde u Evropi, kod nas na Kosovu nije prepisano, ali eto, dešava se", kaže Cucović.

S obzirom da Bosna nije priznala Kosovo, misija EU na Kosovu ranije je najavila da će biti uključena u slučaj Nasera Keljmendija, tako što će stručnjaci ove misije pri kosovskom Ministarstvu pravde posredovati u kontaktima između Bosne i Kosova, kako bi na kraju zvaničan zahtev za izručenje Keljmendija bio isporučen.

Cucović je takođe izrazio nezadovoljstvo jer, prema njegovim rečima, nije dobijeno ni prethodno rešenje o Keljmendijevom 48-časovnom zadržavanju.

"Tako da nam je uskraćeno pravo na bilo kakvu žalbu. Kao drugo, kosovski tužioci do nisu komunicirali sa odbranom, izbegavali su, do ovog trenutka nismo imali nikakav kontakt sa tužiocima. Mi ćemo takvo rešenje osporiti svim pravnim sredstvima", istakao je Keljmendijev advokat.

Pitanje ekstradicije

Cucović je pre nego što je Keljmendi uhapšen po drugi put za RSE kazao da ekstradicija Keljmendija u BiH nije dozvoljena po Ustavu s obzirom da je on građanin Kosova.

“On je građanin Kosova i nikakva ekstradicija nije dozvoljena u skladu sa Ustavom Kosova i zakonom Kosova, tako da je on prema stavu odbrane protivzakonito lišen slobode. Kosovo ga neće izručiti nikako, jer bi to bilo kršenje ustava i zakona”, rekao je on.

Keljmendija je ranije u utorak je posetio kosovski Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda u Centru za zadržavanje. Behxhet Shala iz ovog saveta je za RSE kazao da je Naser Kelmendi zatražio zaštitu ove organizacije u njegovom postupku, s obzirom da je, kako je Keljmendi sam preneo, državljanin Kosova.

On je, takođe, zatražio da mu se u slučaju suđenja, sudi na Kosovu.

Inače, prema kosovskom Zakonu o međunarodnoj saradnji u krivičnim delima, na osnovu molbe za privremeno hapšenje, a pre prijema molbe za ekstradiciju, licu će se odrediti mera pritvora u periodu od 40 dana u očekivanju molbe za ekstradiciju, koju u ovom slučaju treba da podnese Bosna i Hercegovina. Međutim, njegova ekstradicija je dovedena u pitanje kada se uzmu u obzir odnosi Kosova i Bosne i Hercegovine.

Naime, Fejzullah Hasani, predsednik Vrhovnog suda Kosova u izjavi za RSE kaže da su uslovi ekstradicije na Kosovu u skladu sa međunarodnim standardima ali je dodao da je u ovom slučaju glavna ometnja to što se po kosovskim zakonima ne mogu izručivati državljani Kosova. Zvanično nije potvrđeno da Kelmendi ima kosovsko državljanstvo, ali on je to sam u utorak preneo Savetu za zaštitu ljudskih prava.

“Izuzetak je to što su sadašnje odredbe i kod nas i u regionu fleksibilnije, zbog činjenice da se pruža mogućnost da se i za građanina zemlje, za koga se traži izručenje, omogući ekstradicija. Ali, za tako nešto potrebni su međudržavni sporazumi. Ne mogu spekulisati o pitanju kako će se dalje postupiti u ovom slučaju, obzirom da ovo prelazi i na oblast politike. Dakle, postoje zakonske ometnje da se građani Kosova ne mogu izručiti u treću državu ukoliko ne postoji sporazum. Kako će se dalje postupiti, da li će se postići sporazum ili ne, to je deo političkog segmenta koja nema veze sa sudstvom“, kazao je Hasani.
XS
SM
MD
LG