Dostupni linkovi

Reakcije na hapšenje: Keljmendi bi mogao biti zanimljiv svjedok


Naser Keljmendi
Naser Keljmendi
Da li za to što je praznični dan tek zvaničnih reakcija na hapšenje Nasera Keljmendija, vođa jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu
čiji su poslovni poduhvati sezali i do Crne Gore, u Podgorici zasad nema.

No pitanje koje se otvara jeste - da li bi njegovo privođenje pravdi moglo da razotkrije mrežu kriminala i u Crnoj Gori i njegove moguće veze sa pripadnicima crnogorskog političkog vrha.

"Hapšenje Nasera Keljmendija predstavlja još jedan šamar crnogorskoj policiji i tužilaštvu, jer podsjetiću vas da je svega nekoliko dana nakon što je crnogorsko tužilaštvo napravilo pogodbu sa Naserom Keljmendijem povodom ulcinjskog slučaja iz samog vrha Stejt dipartmenta je ta osoba označena kao jedan od najopasnijih dilera droge na svijetu", komentar je Dejana Milovca iz nevladine organizacije MANS na hapšenje vođe jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu.

Ulcinjski slučaj na koji Milovac podsjeća odnosi se na to što je Keljmendiju nelegalna gradnja hotela “Casa grande“ u Donjem Štoju kod Ulcinja, iako je to po novom zakonu krivično djelo, oproštena tako što je morao da plati kaznu od 10.000 eura Ulcinjskoj opštini i to po 5.000 dečijem vrtiću „Solidarnost” i osnovnoj školi „Maršal Tito”.

Spekulisalo se da je upravo taj grad na najjužnijoj tački Crne Gore bio baza za Keljmendijeve nelegalne poslove za koje je navodno imao logistiku i zaštitu i iz samog političkog vrha. Sam Naser Keljmendi javno je u intervjuu televiziji Vijesti progovorio i o tome kako je finansijski podržao referendum o crnogorskoj nezavisnosti 2006, o čemu je vlast u Podgorici ćutala. Kakve bi onda mogle biti posljedice Keljmendijevog hapšenja po Crnu Goru, pitali smo Dejana Milovca.

"Svakako da će samo hapšenje imati određene implikacije i na politički život ukoliko to bude jedna od strategija, prije svega kosovskog tužilaštva, a onda i svih drugih zemalja koje potražuju Nasera Keljmendija. Smatram da je Keljmendi vrlo zanimljiv svjedok i mogao bi da priča o svojim vezama u Crnoj Gori i vezama sa ostalim političarima iz regiona, ali prije svega sa samim crnogorskim vrhom, kako političkim tako i ekonomskim", rekao je Milovac.

Milovac ukazuje i na to da je crnogorsko tužilaštvo posjedovalo obimnu dokumentaciju o tome kako je Naser Keljmendi, kako kaže, kupio sebi slobodu, ali ne očekuje da će sudski procesi protiv njega u Crnoj Gori biti pokretani.

"Ja to ne očekujem kada je u pitanju sadašnji sastav tužilaštva jer smo i od same bivše tužiteljke Ranke Čarapić, ali i od ministra pravde Duška Markovića čuli da ne postoje postupci protiv Nasera Keljmendija. Čak i kada smo imali neke dokaze i neke postupke oni su završeni tako što je Naser Keljmendi bukvalno platio svoju slobodu."

Podsjetimo i na kuriozitet što je u jeku prošlogodišnjih antivladinih protesta u organizaciji MANS-a, Naser Keljendi na račun te nevladine organizacije koja je posvećena raskrinkavanju korupcije i organizovanog kriminala u Crnoj Gori, uplatio donaciju od 200 eura. Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora novac su uplatiocu odmah vratili, ocijenivši da je to bio pokušaj diskreditovanja protesta.

* Pročitajte više o Naseru Keljmendiju u specijalnom istraživanju RSE objavljenom u junu 2012. godine
XS
SM
MD
LG