Dostupni linkovi

U Skupštini Kosova samo svečane sednice


Kosovo, skupštinska sala, 23. oktobra 2015
Kosovo, skupštinska sala, 23. oktobra 2015

Kosovska opozicija nije podržala inicijativu predsednice Kosova Atifete Jahjaga da principe sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom pošalje Ustavnom sudu na tumačenje, jer više nema poverenja u to da Ustavni sud donosi odluke koje su zaista u skladu sa Ustavom Kosova.

Predsednik pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri kaže da je Ustavni sud postao zaštitni mehanizam političkih interesa određenih partija i institucija.

„Imamo Ustavni sud koji ima skandalozni sastav. Od predsednice suda, koja je pod istragom zbog nameštanja kvoruma, do ostala tri međunarodna člana koji su ilegalno imenovani od strane predsednice Kosova. Prema tome, Ustavni sud Kosova je, nažalost, institucija koja ne uživa kredibilitet i koja nikada nije odlučila u zaštitu Ustava“, kazao je Imeri.

Jahjaga je u sredu saopštila da opozicija nije prihvatila njen poziv političkim liderima na zajednički sastanak i stoga je na odvojenim sastancima liderima partija predložila da se obrati Ustavnom sudu kako bi se razmotrila usklađenost principa Zajednice sa Ustavom Kosova.

Ovaj njen korak pozdravili su premijer Isa Mustafa, istovremeno predsednik Demokratskog saveza Kosova, i Hašim Tači, zamenik premijera i lider Demokratske partije Kosova.

Mustafa je rekao da je i sporazumom o Zajednici, potpisan 25. avgusta u Briselu, predviđena njegova interpretacija Ustavnog suda.

„Drago nam je da će do toga doći jer smo tome i sami ostavili mogućnost, da Ustavni sud iznese svoje mišljenje za sve procedure oko toga da li je sporazum u potpunosti u skladu sa Ustavom. Kao vlada, poštujemo u potpunosti mišljenje Ustavnog suda“, kazao je Mustafa.

Kosovska opozicija je u pet navrata pokušala da blokira rad Skupštine zbog nezadovoljstva sporazumima sa Srbijom o Zajednici opština sa srpskom većinom i i Crnom Gorom o demarkaciji granice. Prema njihovoj oceni, sporazum o Zajednici stvara paralelnu srpsku državu u zemlji, dok je onaj o demarkaciji Kosovu oduzeo znatnu površinu zemljišta.

Poslednja sednica održana je u petak posle ponoći ali u drugoj sali u zgradi Skupštine, bez prisustva opozicije, koja je prethodno aktivirala nekoliko suzavca u glavnoj sali.

Međutim, i pored ove napete situacije, austrijski predsednik Hainz Fischer uspeo je u četvrtak da okupi sve poslanike u Skupštini Kosova, a da ne dođe do sprečavanja održavanje sednice.

Međutim, tokom njegovog izlaganja, poslanici pokreta Samoopredeljenje su istakli dva postera, izražavajući njima jednu vrstu protesta što međunarodna zajednica sarađuje sa aktuelnim vlastima na Kosovu. „Prekinite sa prihvatanjem srpske hegemonije“, i „Čuvajte leđa predsedniče. Koruptirani lažovi sede iza vas“, bile su poruke na plakatima.

Opozicija, kako su najavili, neće sprečiti održavanje ni sledeće dve sednice, u ponedeljak, kada se očekuje ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, i u petak, 6. novembra, kada će se Skupštini obratiti evropski komesar za proširenje Johanes Han.

Nakon ovih sednica, međutim, opozicija planira da nastavi blokadu Skupštine, potvrdio je lider Samoopredeljenja Visar Imeri.

“Neće biti normalizacije u Skupštini sve dok Kosovo ne povuče sporne sporazume sa Srbijom i Crnom Gorom”, poručio je on.

Međutim, predsednik Skpštine Kadri Veselji ponovio je da će rad ove institucije biti nastavljen.

“Skupština Republike Kosova će nastaviti sa svojom agendom u skladu sa odgovornostima koje ima”, kazao je on.

XS
SM
MD
LG