Dostupni linkovi

Suzavac opet prekinuo zasedanje Supštine Kosova


Ponovo suzavac u Skupštini Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Ponovo suzavac u Skupštini Kosova

Predsedništvo Skupštine Kosova odlučilo je u četvrtak da prekine redovnu sednicu, pošto je opozicija na samom početku ponovo aktivirala suzavac u sali, što je onemogućilo održavanje sednice. Predsedništvo će na sastanku u ponedeljak odlučiti o daljim koracima.

Predsednik skupštine Kadri Veselji ponašanje opozicije je ponovo ocenio neprihvatljivim, dodajući da manjina zloupotrebljava Skupštinu. On je dodao da se takvo ponašanje neće tolerisati i da će se u Skupštini sprovoditi zakon.

"Ja kao predsednik Skupštine ću zajedno sa predsedništvom časno upotrebiti autoritet kako bi osigurali normalno funkcionisanje Skupštine", kazao je on.

S druge strane, tri opozicione partije, pokret Samoopredeljenje, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo su putem zajedničke izjave saopštili da ostaju odlučni u tome da ne dopuste rad Skupštine sve dok su na snazi sporazumi sa Srbijom i Crnom Gorom - onaj o Zajednici i onaj o demarkaciji.

Dešavanja u Skupštini oštro je osudila Vlada Kosova.

U trenutku početka Skupštine, poslanici opozicije su izašli pred govornicu i aktivirali suzavac i pored toga što je osiguranje Skupštine kontrolisalo svakog poslanika koji je ušao u zgradu.

Nakon izlaska iz sale, poslanik opozicionog Samoopredeljenja je rekao da je nemoguće normalno funkcionisanje skupštine sve dok Vlada ne povuče potpise sa sporazuma sa Srbijom i Crnom Gorom.

Radi se o sporazumu kojim su dogovorena pravila za Zajednicu opština sa srpskom većinom, čime se, opozicija smatra, stvara srpska paralelna država na Kosovu, i o sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom. Opozicija tvrdi da je ovim sporazumom oduzet dobar deo teritorije Kosova.

U međuvremenu, jedan broj simpatizera opozicije okupio se ispred Skupštine Kosova.

Suzavac je u Skupštini upotrebljen i prošle nedelje, zbog čega je na nekoliko sati priveden poslanik iz Samoopredeljenja Aljbin Kurti. Njegovo privođenje izazvalo je nerede na ulicama Prištine.

XS
SM
MD
LG