Dostupni linkovi

U Sarajevu nedovoljno policajaca


Više od godinu dana nije moguće raspisati natječaj za upošljavanje novih policijskih službenika u Kantonu Sarajevo
Više od godinu dana nije moguće raspisati natječaj za upošljavanje novih policijskih službenika u Kantonu Sarajevo

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (KS) zbog povećanih sigurnosnih izazova u ovom trenutku potrebno je zaposliti preko 300 novih policajaca.

Iz sindikata policije su u više navrata isticali da, pored svih redovnih poslova i zadataka, policijski službenici Kantona Sarajevo su dodatno opterećeni migrantskom krizom i sve većim brojem prisustva ilegalnih migranata, ali i nizom aktivnosti koje su izazvane aktuelnom pandemijom COVID-19.

Međutim, više od godinu dana nije moguće raspisati natječaj za upošljavanje novih policijskih službenika.

Nekoliko mjeseci u skupštinskoj proceduri nalaze se izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima i Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, a njihovo usvajanje bi riješilo trenutačnu situaciju nedostatka policijskog kadra.

Na njima se dugo radilo i one su usaglašene sa Sindikatom policije, Upravom policije, Ministarstvom unutrašnih poslova KS, Međunarodnom zajednicom, OHR-om, Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Na tim izmjenama radili su i predstavnici Sindikata policije Kantona Sarajevo, a za oba zakona data je i pismena suglasnost.

Onemogućeno napredovanje policijskog kadra

Pored nemogućnosti zapošljavanja novih policijskih službenika, iako je davno donesen zaključak Vlade kojim je odobreno upošljavanje 230 policijskih službenika, zbog važećih zakonskih rješenja nije moguće provesti proceduru unapređenja u neposredno viši čin za više stotina upražnjenih radnih mjesta.

Time je mnogim policijskim službenicima "uskraćeno i zakonsko pravo na napredovanje", navode u sindikatu.

"Tu je prisutan nedostatak političke volje. Kanton Sarajevo treba da raspiše konkurs, a naravno u koordinaciji sa federalnim Ministarstvom unutrašnjih poslova, da se organizira akademija gdje bi prošli oni određenu obuku. U tom dijelu sigurno je jedan od problema i finansijski aspekt. Međutim, finansijski aspekt ne smije da bude problem, kada je u pitanju migrantska kriza ili neki drugi sigurnosni izazovi, jer šta god mi analizirali, doći ćemo do toga da sigurnost košta, ali ljudski životi su vredniji, nego taj finansijski aspekt“, kaže za rubriku Zašto? Radija Slobodna Evropa (RSE) Nedžad Korajlić, profesor na Fakultetu za krininalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, odgovarajući na pitanje - Zašto Kanton Sarajevo nema dovoljno policajaca?

On vjeruje da nema političke volje jer se političke stranke trenutačno utrkuju tko će više prikupiti političkih poena kod svojih glasača.

"Kada se zapošljavaju policijski službenici, oni koji su na rukovodećim mjestima određuju tko će biti primljen. Idu lokalni izbori, idu državni izbori za dvije godine i za taj dio će se morati naći snage. Kanton Sarajevo mora naći volje i snage da se usaglase i artikulišu svi ti zahtjevi i da se zaobiđu ti neki antagonizmi i problemi koji imaju na dnevno-političkoj razini", navodi Korjalić.

Učestali incidenti i potrebne mjere

Na Ilidži pored Sarajeva dogodilo se ubojstvo migranta nakon kojeg su 31. augusta uhićena dva Marokanca.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, u prvih šest mjeseci ove godine migranti su učestvovali u 75 počinjenih kaznenih djela.

Glasnogovrnik MUP-a KS Mirza Hadžiabdić izjavio da policija radi sve što je u njenoj moći kako bi migrante držala pod kontrolom i pružila zaštitu stanovništvu, no, da se bez sistemskog rješenja, kao što su osiguranje novih smještajnih jedinica ili bolja kontrola granica, malo šta može promijeniti.

S nedostatkom policijskog kadra suočavaju se i drugi kantoni i Granična policija BiH, što je prema riječima profesora Korjalića, krajnje neozbiljno.

"Bosna i Hercegovina se trenutačno suočava sa različitim sigurnosnim izazovima. Čuo sam u javnosti neke teze kako predugo traje konkursna procedura. Bez obzira koliko će ona trajati, to se morati početi odmah, jer sigurnosni izazovi će biti isti i za godinu ili dvije", naglašava Korajlić.

On dodaje kako je potrebno zaposliti dovoljno policajaca koji bi mogli biti i ispomoć i drugim kantonima.

"Potrebno je pomoći Graničnoj policiji BiH da budu efikasnija na granici prema istoku, jer ileglani ulazak migranata može biti problematičan i sa sigurnosnog i zdravstvenog aspekta", naglasio je Korjalić.

Zbog problema ilegalnih migracija sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prije tri dana posjetila Zajednički centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije (ZCPS) u Trebinju.

Uprkos činjenici da migrantska kriza u Bosni i Hercegovini eskalira, Granična policija BiH (GP BiH) suočena je sa nedovoljnim brojem policajaca koji bi štitili granicu, ali i sa nedostatkom opreme.

Koliki problem zapravo Bosna i Hercegovina ima najbolje pokazuje primjer Europske unije (EU), gdje jedan policijac štiti jedan kilometar granice, dok se u BiH jedan policajac nalazi na trideset tri kilometra granice, rečeno je na tom sastanku.

XS
SM
MD
LG