Dostupni linkovi

BiH: Nedostatak policije i opreme za zaštitu granice


Zbog problema ilegalnih migracija sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava, delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine posjetila je u ponedjeljak Zajednički centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije (ZCPS) u Trebinju.

Uprkos činjenici da migrantska kriza u Bosni i Hercegovini eskalira, Granična policija BiH (GP BiH) suočena je sa nedovoljnim brojem policajaca koji bi štitili granicu, ali i sa nedostatkom opreme.

Koliki problem zapravo Bosna i Hercegovina ima najbolje pokazuje primjer Evropske unije (EU), gdje jedan policijac štiti jedan kilometra granice, dok se u BiH jedan policajac nalazi na trideset tri kilometra granice, rečeno je na sastanku delegacije Parlamentarne skupštine BiH i Granične policije u Trebinju.

Na tu činjenicu ukazao je direktor Granične policije Zoran Galić. Za konkretniji odgovor na problem ilegalnih migracija, istaknuo je, potrebne su izmjene Zakona o strancima, Zakona o azilu i propisa kojima bi se povećale mogućnosti preraspoređivanja i angažiranja službenika na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Situacija zahtijeva maksimalno angažovanje svih institucija u čijoj nadležnosti je rješenje ovog problema na granici i unutar BiH, kao i međunarodnih organizacija. Do sada nismo imali dovoljno podrške, ona je neuporediva s podrškom koju dobijaju policijska tijela u susjednim zemljama, a situacija se iz dana u dan usložnjava posebno na istočnom dijelu BiH i na području Krajine", rekao je direktor Granične policije BiH.

Galić je rekao kako Granična policija BiH raspolaže sa opremom nabavljenom iz vlastitog budžeta, te doniranom opremom od međunarodnih partnera, ali da je za ozbiljan odgovor na granici neophodno više sofisticirane specijalističke opreme, kakvom raspolažu policijska tijela susjednih i zemalja EU.

Da je situacija teška ukazao je i državni parlamentarac Jasmin Emrić (A-SDA). Najteža situacije je na području Unsko-sanskog kantona, gdje se trenutno nalazi najveći broj migranata , a takvo stanje je gotovo dvije godine.

"Ništa se nije riješilo, a dolazi zima. Dolaze daleko teži vremenski uvjeti, kada će se migrantska kriza daleko teže kontrolirati, odnosno s njom će na ovakav način biti nemoguće upravljati", rekao je Emrić, te dodao da kada je riječ o krivičnim djelima koje prave migranti, pravosuđe u BiH ništa ne radi.

Parlamentarci su ukazali da je dodatni problem za Bosnu i Hercegovinu, odnos Evropske unije (EU) i Hrvatske prema migrantima u BiH. Situaciju dodatno otežava i činjenica da još uvijek nije formirano Vijeće ministara BiH (VM BiH).

"Sa jedne strane imamo ignorantski odnos Republike Hrvatske kada je u pitanju migrantska kriza, jer je očigledno da svi migranti koji dolaze u BiH su iz Evropske unije, sa prostora Grčke. A sa druge strane EU pokušava da napravi jedan čelični zid prema Hrvatskoj, kako bi migranti ostali u BiH", ocjenjuje član Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović (SDA).

Tokom sastanka istaknut je značaj rada Zajedničkog centra za policijsku saradnju BiH, Srbije, Crne Gore u Trebinju. Navden je podatak da je tokom ove godine u BiH ušlo oko 14 hiljada migranata, dok je Granična policija BiH spriječila ulazak 8 600 migranata.

XS
SM
MD
LG