Dostupni linkovi

U Sarajevu skup za mir u Gazi


Nekoliko stotina građana protestvovalo je u utorak u Sarajevu, tražeći da se zaustave napadi Izraela na Gazu, te da prestane ubijanje palestinskog naroda.

Građane je okupila akcija na društvenoj mreži Facebook "Stand for Justice", koju je pokrenulo nekoliko Palestinaca koji žive i rade u Sarajevu.
Jedan od organizatora protesta „Spasite Gazu“, član grupe „Stand for Justice", Palestinac, Mwafaq Abushanab kaže kako Palestinci u Gazi žive u jednoj vrsti otvorenog zatvora.

Učesnici skupa tražili su od bh. građana da podrže palestinski narod, te apelovali na izraelske vlasti da zaustave napade na pojas Gaze, kako bi se spriječilo ubijanje nevinih ljudi.

„Željeli bismo da ljudi u BiH, posebno Vlada ove države stane uz Palestince. Ovo je veoma važno pitanje, jer su bh. građani prošli kroz slična stradanja. Palestinci su bili uz Bosance tokom rata, stoga je ovo kritičko pitanje za sve građane u BiH“, smatra Abushanab.

Uporedo je pokrenuta akcija skupljanja novca za medicinsku pomoć, a okupljeni su potpisali peticiju.

Od Trga djece BiH kolona od nekoliko stotina građana krenula je prema Sebilju na Baščaršiji.

  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG