Dostupni linkovi

Nastavljeno bombardovanje Gaze, primirje odloženo


Sedmi dan sukoba u Gazi
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Sedmi dan sukoba u Gazi

Izraelske snage u utorak uveče nastavile su sa bombardovanjem Gaze, javlja BBC, samo nekoliko sati nakon što je su palestinski i egipatski zvaničnici saopštili da dogovor o primirju treba uskoro da se ozvaniči.

Zvaničnici Hamasa saopštili su u utorak uveče da egipatski napori da postignu primirje sa Izraelom nisu doveli do konačnog dogovora i da će odluka morati da se odloži do srede ujutru jer od Izraela nije stigao odgovor, javila je agencija Reuters.

"Izraelska strana još nije odgovorila na ponudu za primirje, zbog čega večeras nećemo držati planiranu konferenciju za medije nego ćemo morati sačekati do sutra”, rekao je jedan od vođa Hamasa Ezzat al-Rishq britanskoj agenciji.

“Primirje je odloženo jer čekamo izraelsku stranu da odgovori”, kazao je u kratkom telefonskom intervjuu.

BBC je ranije objavio, pozivajući se na egipatske i palestinske zvaničnike da primirje treba da se objavi u utorak uveče. Međutim, portparol izraelskog premijera Benjamina Netanjahua Mark Regev rekao je da je objava primirja preuranjena i da će izraelske snage nastaviti vojnu operaciju u Gazi paralelno sa diplomatskim naporima.

"Još nismo stigli do dogovora", rekao je Regev za CNN. "Lopta je još u dvorištu", dodao je.

Američka sekretarka Hillary Clinton i generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon (rear L) u Jerusalemu, 21. novembar 2012.
Američka sekretarka Hillary Clinton i generalni sekretar UN-a Ban Ki-Moon (rear L) u Jerusalemu, 21. novembar 2012.

Generalni sekretar Ujedninjenih nacija Ban Ki Mun je počeo mirovnu misiju u utorak razgovorima sa Netanjahuom o okončanju sedmodnevnog sukoba sa palestinskom militantnom grupom Hamas u kojem je do sada poginuo 121 Palestinac, većinom civili, i tri Izraelska vojnika.

Ban, koji je osudio Hamasove raketne napade ali i pozvao Izrael na maksimalnu uzdržanost po pitanju kopnene ofanzive, nakon Izraela odlazi u Egipat čiji je predsednik Mohamed Morsi rekao da očekuje postizanje primirja do kraja dana.

Netanjahu je nakon razgovora rekao da je Izrael spreman na primirje, samo u okviru dugoročnog rešenja problema u Gazi.

"Ali ako je snažnija vojna akcija potrebna da bi se zaustavilo raketiranje iz Gaze, Izrael neće oklevati da učini ono što je nephodno da bi odbranio svoje ljude," rekao je Netanjahu.

Izrael je poslepodne počeo sa bacanjem letaka u kojima poziva građane Gaze da se sklone na sigurna mesta, što može bizi najava početka kopnene ofanzive ako diplomatski napori na postizanju primirja ne donosu rezultate.

Morsi je izjavio da će izraelska "agresija" na pojas Gaze biti obustavljena tokom dana, prenijela je egipatska agencija Mena.

"Groteskna izraelska agresija će danas biti okončana i napori za postizanje primirja između Palestinaca i Izraelaca će u narednim satima imati pozitivne rezultate", rekao je Morsi.

Palestinci očekuje da budu smješteni u UN kamp u Gazi
Palestinci očekuje da budu smješteni u UN kamp u Gazi
U utorak je Bela kuća saopštila da američki predsednik Barak Obama šalje državnu sekretarku Hilari Klinton u posetu regionu. Klinton u posetu stiže iz Kambodže, gde je pratila Obamu na turneji po jugoistočnoj Aziji.

Klintonova bi u sredu trebalo da se sastane sa Netanjahuom u Jerusalimu. Takođe su planirani razgovori u Ramali sa palestinskim zvaničnicima pre sastanka sa egipatskim liderima u Kairu.

SAD nisu podržale tekst rezolucije Saveta bezbednosti koji, prema oceni Vašingtona, potkopava napore za postizanje prekida vatre u Gazi. Tekst rezolucije koji je predložio Maroko, poziva na prekid neprijateljstava, a Vašington mu se protivi jer se u njemu ne pominju raketni napadi na Izrael iz pojasa Gaze.

Izraelski državni radio navodi da Izrael najpre želi prekid vatre u trajanju od 24 do 48 sati, kao i da sukobljene strane za to vreme razgovaraju o trajnom primirju. Prema istom izvoru, Izrael bi mogao i da ublaži blokadu pojasa Gaze.

U Kairu se vode razgovori o okončanju nasilja, a lider Hamasa Halid Mašal izjavio je da je na Izraelu da okonča nasilje jer je on započeo rat.

"Nećemo prihvatiti bilo kakve izraelske zahteve. Oni su ti koji su napali Gazu. Do prekida vatre će doći kada naši zahtevi budu ispunjeni. Oni traže prekid vatre, ali onda agresija treba da bude okončana i mi insistiramo da naši zahtevi budu ispunjeni”, podvukao je on.

Pozivi na prestanak nasilja

Egipatski premijer Hisam Kandil rekao je Rojtersu da se nada da će pregovori uskoro dovesti do nečega što će zaustaviti nasilje i kontranasilje.

"Mislim da smo blizu, ali priroda ovakvih pregovora je teško predvidljiva. Ali svi žele da se zaustavi ovo nasilje”, rekao je Kandil.


Portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland rekla je da Vašington radi sa regionalnim liderima na okončanju nasilja.

“Bili smo veoma jasni da Izrael ima pravo na samoodbranu. Bili smo veoma jasni da rakete nastavljaju da se ispaljuju i padaju na Izrael. Bili smo veoma jasni da radimo na pokušajima da se ovaj konflikt smiri. Bili smo jasni i oko naše brige za civile i nevine na obe strane”, izjavila je Nuland.

Nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele susreo se izraelskim predsednikom Šimonom Peresom u Jerusalimu.

"Izrael ima pravo da se štiti, da se brani, da zaštiti svoje građane i Hamas ima odgovornost da zaustavi raketne napade na Izrael", rekao je Vestervele.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan nazvao je Izrael terorističkom državom.

"Može li se reći za one koji ubijaju decu da poštuju humanost. Zato sam rekao da je Izrael teroristička država.”

Upitana da komentariše ovu izjavu portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland je rekl

"Retorički napadi protiv Izraela nisu od pomoći u ovom trenutku”.

Rusija je u UN izrazila frustraciju zbog neuspeha Saveta bezbednosti da deluje na krize.
XS
SM
MD
LG