Dostupni linkovi

Robert Fisk: Otvaranje "vrata pakla" u Gazi i novinarski klišei


Stanovnici izraelskog grada Aškelon iščekuju ispaljivanje projektila iz proturaketne baterije, 18. novembar 2012.
Stanovnici izraelskog grada Aškelon iščekuju ispaljivanje projektila iz proturaketne baterije, 18. novembar 2012.
Robert Fisk (Independent)

Teror, teror, teror, teror, teror. I idemo ponovo. Izrael će da „iskorijeni palestinski teror“ – to je ono što tvrde da rade, neuspješno, posljednje 64 godine – dok Hamas, najnovija palestinska morbidna paravojna formacija, najavljuje da je Izrael „otvorio vrata pakla“ ubistvom njihovog vođe Ahmeda al-Jabarija.

Hezbollah je nekoliko puta objavila da je Izrael „otvorio vrata pakla“ napadajući Liban. Yasser Arafat, koji je prvo bio super-terorista a nakon toga super-državnik nakon što je kapitulirao u dvorištu Bijele kuće, i ponovo postao super-terorista kada je shvatio da je prevaren – također je govorio o „vratima pakla“ 1982.

A mi novinari pišemo kao medvjedi zabavljači i ponavljamo sve klišee koje smo koristili posljednih 40 godina. Ubistvo gospodina Jabarija je bio „ciljani napad“, to je bio „hirurški zračni napad“ – kao što su to bili izraelski „hirurški zračni napadi“ u kojima je ubijeno skoro 17.000 civila u Libanu 1982. godine, 1.200 Libanaca, većinom civila, 2006. godine ili 1.300 Palestinaca, većinom civila, u Gazi 2008. i 2009. godine, ili trudna žena i dijete koji su ubijeni tokom „hirurških zračnih napada“ u Gazi prošle sedmice i 11 civila ubijenih u jednoj kući u Gazi jučer. Barem Hamas ne tvrdi da izvodi „hirurške napade“ kada ispaljuje svoje Godzilla rakete. Oni žele ubiti Izralece, svejedno da li su u pitanju žene ili djeca.

Takvi su, istini za volju, i izraelski napadi na Gazu, ali to ne smijete izgovoriti jer će vas optužiti da ste anti-semitski nacista, to jest da ste jednako zli, pokvareni, đavolski i ubistveni kao Hamas, pokret s kojim je Izrael – ali to ne spominjite – dragovoljno pregovarao osamdesetih godina prošlog vijeka, kada su ohrabrili grupu mafijaša da preuzmu vlast u Gazi i smaknu protjeranog super-teroristu Arafata.

Omjer broja poginulih između Palestinaca i Izraelaca u Gazi je dosegao 16 naspram jedan (do nedjelje 18. novembra). Taj će se omjer, naravno, povećati; u sukobu 2008/09 je iznosio 100 naspram 1.

Mi, također, stvaramo mitove. Posljednji izraelski rat u Gazi je bio nevjerovatan uspjeh – „iskorjenjivanje terora“ naravno – takav da njihove elitne jedinice nisu mogle ni naći svog zarobljenog vojnika Gilada Shalita, kojeg je lično Jabari predao prošle godine.

Gospodin Jabari je bio Hamasov „vođa iz sjenke broj 1“, navodi Associated Press. Ali kako može biti iz sjenke kada znamo njegov datum rođenja, detalje o porodici, broj godina koje je proveo u zatvoru kada je prešao iz Fataha u Hamas?

Kad sam već kod te teme, godine u izraelskom zatočeništvu nisu od gospodina Jabarija napravile pacifistu, zar ne? Nećemo, znači, proljevati suze; to je bio čovjek koji je živio i umro kao ratnik, što je sudbina koja neće utjecati na izraelske zračne ratnike koji ubijaju civile u Gazi.

Washington podržava pravo Izraela „na samoodbranu“ i onda tvrdi da je neutralan – kao da izraelske bombe ispaljene na Gazu nisu došle iz SAD-a isto kao što su Fajr-5 rakete došle iz Irana.

"Stub Licemjerstva"

U međuvremenu, jadni William Hague smatra Hamas „odgovornim“ za posljednji rat. Iako nema dokaza za te tvrdnje. Atlantic Monthly magazin navodi da je izraelsko ubistvo „mentalno nesposobnog“ Palestinca koji je zalutao u blizini granice najvjerovatnije uzrok ovome ratu.

Drugi smatraju da je glavna provokacija bilo ubistvo jednog palestinskog dječaka. Ubile su ga izraelske snage kada je naoružana grupa Palestinaca pokušala preći prvu liniju i suočila se sa izraelskim tenkovima. U tom slučaju su palestinski plaćenici – ne Hamas – započeli ovo oružano prepucavanje.

Da li postoji nešto što bi moglo zaustaviti ovu besmislicu, ovaj rat? Stotine raketa je ispaljeno na Izrael. Istina. Hiljade jutara zemlje je Izrael ukrao Arapima – za Jevreje i samo za njih – na Zapadnoj obali. Sada čak nema dovoljno zemlje za palestinsku državu.

Molim vas, izbrišite posljednje dvije rečenice. Postoje samo dobri i loši momci u ovom bezumnom konfliktu u kojem Izrael tvrdi da spada u dobre momke, čemu kliču zapadnjačke zemlje (koje se onda pitaju zašto veliki broj muslimana ne voli zapad).

Problem je u tome što su akcije Izraela na Zapadnoj obali i opsada Gaze dodatno približili događaj kojeg se Izrael navodno najviše boji: uništenje Izraela.

U raketnoj borbi, ne samo iranskih Fajr-5 i bespilotnih letjelica Hezbollaha, obje strane započinju novi rat. To više nije pitanje izraelskih tenkova koji prelaze libansku granicu ili granicu Gaze. U pitanju su rakete i razvijene bespilotne letjelice i računarski napadi ili „cyber terorizam“ ako ga čine muslimani; raskomadana ljudska tijela odbačena sa strane će biti još manje bitna nego u posljednja tri dana.

Arapsko buđenje je sada krenulo sasvim novim putem; njihovi vođe će morati slijediti raspoloženje javnosti. Pretpostavljam da će se to desiti i jadnom kralju Jordana, Abdullahu. Američko lažno zalaganje za „mir“ na strani Izraela Arapima više ništa ne vrijedi.

Ako Benjamin Netanyahu vjeruje da je na prvu iransku Fajr raketu neophodno odgovoriti napadom Izraela na Iran, i ako Iran uzvrati – a možda i Amerikanci, što bi uvelo i Hezbollah u konflikt – i ako američki predsjednik Barack Obama ponovo bude uvučen u novi zapadno-muslimanski rat, šta će se onda desiti?

Pa, Izrael će tražiti primirje, kako to inače i radi u ratovima protiv Hezbollaha. Ponovo će moliti za bezuvjetnu podršku Zapada u svojim borbama protiv svjetskih zala, uključujući Iran.

I zašto ne slaviti ubistvo gospodina Jabarija? Molim vas, zaboravite da su Izraleci pregovarali putem njemačke tajne službe sa gospodinom Jabarijem lično, prije manje od godinu dana. Sa „teroristima“ se ne može pregovarati, zar ne? Izrael ovo posljednje krvoproliće naziva 'Operacija Stub Odbrane'. Više mi djeluje kao 'Stub Licemjerstva'.

Prevela: D.F.
XS
SM
MD
LG