Dostupni linkovi

U Republiku Srpsku stiglo 80.000 doza kineskih vakcina


Vakcinacija u Banjaluci za starije od 65 godina, 29. mart
Vakcinacija u Banjaluci za starije od 65 godina, 29. mart

U Banjaluku je stiglo 80.000 doza kineske vakcine Sinopharm protiv COVID-19, koju je predsjedniku Vlade Republike Srpske (RS) Radovanu Viškoviću uručio kineski ambasador u BiH Ji Ping.

Višković je izjavio da je Vlada RS u pregovorima sa Rusijom za dodatne doze vakcine Sputnik V, te da se očekuje najmanje 200.000 doza vakcina do kraja maja.

"RS je učinila sve da građanima obezbijedi vakcine. Imaćemo brzo na raspolaganju toliko vakcina – da sve što se danas proizvodi, ponudimo građanima na dobrovoljnoj bazi. Cilj je izlazak iz pandemije, sa kojom se borimo više od godinu dana", napomenuo je Višković.

Uz 80.000 doza Sinopharm vakcine, u Banjaluku je stigla i donacija PCR testova.

Prvi kontingent od 80.000 doza vakcina, od ukupno predviđenih 160.000 doza, stigao je u krug banjalučkog preduzeća "Krajina grup".

Ovo je do sada najveća isporuka vakcina koja je stigla u RS i BiH, a rezultat je direktnih pregovora srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa najvišim zvaničnicima Kine.

Odluku o nabavci kineske vakcine Republički štab za vanredne situacije RS donio je 16. aprila. Tada je saopšteno da se ide u nabavku 160 hiljada doza Sinopharm vakcine za šta je iz Kompenzacionog fonda RS izdvojeno više od 4 miliona eura.

U RS do sada je ukupno stiglo više od 100.000 doza vakcina protiv COVID-a 19. Interventnim uvozom u četiri pošiljke stiglo je oko 70.000 ruske Sputnik V vakcine, 10.000 AstraZeneca iz Srbije, oko 11.000 doza Sinovac vakcine i manji dio je stigao kroz COVAX mehanizam.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se do juna.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), SZO i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

XS
SM
MD
LG