Dostupni linkovi

U BiH stiglo 50.000 doniranih kineskih vakcina


Kina donirala 50.000 doza vakcina Bosni i Hercegovini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:46 0:00

Kina donirala 50.000 doza vakcina Bosni i Hercegovini

U Bosnu i Hercegovinu (BiH) je u četvrtak, 29. aprila stiglo 50.000 Sinopharm vakcina protiv koronavirusa iz donacije Narodne Republike Kine.

Ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping uručio je donaciju ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević.

“U vremenu u kojem se svaka doza cjepiva željno iščekuje ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu, prijateljska gesta Kine je dragocjenija i značajnija za stanovnike naše zemlje“, istakla je ministrica Gudeljević.

Ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping uručio je donaciju ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević
Ambasador Narodne Republike Kine Ji Ping uručio je donaciju ministrici civilnih poslova BiH Ankici Gudeljević

Kako je navela Gudeljević, ova donacija je riječ o gesti koja ulijeva nadu da nismo sami i da će BiH nastaviti započeto vakcinisanje svojih građana.

“BiH se suočava sa problemom spore isporuke cjepiva, nestrpljenje stanovnika je svakim danom izraženije a medicinski djelatnici ulažu svaki napor da se izbore sa ovom pandemijom. Veliki izazov je pred svima nama, stoga današnja donacija je više od same donacije,“ kazala je Gudeljević.

Evropska unija će iduće sedmice započeti isporuku BioNTech/Pfizer vakcina protiv COVID-19 za BiH, objavio je u četvrtak šef EU delegacije u BiH Johann Sattler.

Do sada je u BiH, putem COVAX mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv korona virusa. Nove vakcine iz COVAX mehanizma očekuju se do juna.

Ovim mehanizmom, koji obuhvata 186 zemalja, koordinira Globalna alijansa za vakcine (GAVI), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Koalicija za pripravnost na epidemije (CEPI), a cilj mu je osigurati ravnomjernu raspodjelu vakcina i na najsiromašnije zemlje svijeta.

XS
SM
MD
LG