Dostupni linkovi

U maju raspodjela vakcina iz EU, najviše planirano za BiH


Vakcinacija stanovništva u Banjaluci
Vakcinacija stanovništva u Banjaluci

Austrija planira do augusta usmjeriti 651.000 doza Pfizer/BioNTech vakcina protiv korona virusa u šest zemalja Zapadnog Balkana u sklopu plana Evropske unije za pružanje pomoći susjednim zemljama i Africi, saopšteno je iz ove zemlje, prenosi Reuters.

Evropska komisija je u januaru predstavila svoje planove mehanizma za razmjenu vakcina. Tada je iz Austrije također saopšteno da će oni djelovati kao koordinatori mehanizma za Zapadni Balkan, te da će prvu preraspodjelu doza možda pratiti i druge.

"Ovom inicijativom pokazujemo da ne ostavljamo regiju iza sebe", rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg na konferenciji za novinare.

Austrija je učestvovala u pregovorima između BioNTecha i Pfizera i zemalja primatelja, a i osigurat će prelazno finansiranje od 11 miliona eura, iakoće doze biti plaćene iz EU fonda pomoži za zemlje kandidate i potencijalne kandidate.

"Ovo nema apsolutno nikakve veze s vakcinama u Austriji i drugim državama članicama EU", rekao je Schallenberg i dodao da ove doze e dolaze iz nacionalnih kvota već da ih je EU osigurala u svrhu prenošenja na partnere.

Distribucija vakcina krenut će od početka maja. Bosna i Hercegovina će dobiti najveći udio sa 214.000 doza, zatim Albanija sa 145.000 i Sjeverna Makedonija sa 119.000. Kosovo će dobiti 95.000 vakcina, a Crna Gora 42.000 doza. Srbija je posljednja sa 36.000 planiranih doza.

Prve doze bi trebale biti raspoređene za dvije sedmice.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen poručila je da je ovo dokaz da Evropa “stoji uz komšije i partnere na Zapadnom Balkanu u borbi protiv pandemije”.

Prema posljednjim informacijama koje je objavio Gavi, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Sjeverna Makedonija bi kroz COVAX sistem trebale od aprila do juna dobiti i 100.620 doza Pfizer vakcine.

Kroz labirint do vakcina u BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:24 0:00

XS
SM
MD
LG