Dostupni linkovi

Šta je sadržina poruka iz Srbije koje je Tviter uklonio?


"Vlada pripada narodu, a ne žutim tajkunima (opozicija, prim.red.) i njihovim mentorima sa Zapada. Narod na izborima odlučuje ko će biti na vlasti", ovo je samo jedan od više od 43 miliona tvitova objavljenih sa naloga u Srbiji koje je kompanija Tviter (Twitter) uklonila sa svoje društvene mreže.

Kako su objasnili na taj potez su se odlučili zbog organizovane i, od vlasti podržane, kampanje u korist vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i njenog lidera, predsednika Srbije Aleksanda Vučića.

Konkretno, ovaj tvit objavljen je sa naloga "@belilav11" i jedan je od ukupno 8.558 koje je Tviter, kako je u četvrtak 2. aprila saopštila kompanija, uklonio sa mreže zbog kršenja pravila Tvitera.

U prvoj reakciji na ovu vest, Aleksandar Vučić rekao je da ga ova informacija "ne brine".

Vučićev odgovor Tviteru

"Na Tviteru nisam, da vam iskreno kažem. Ne brinem ja za to. Mene podržava običan narod i bez Tvitera. Dakle, nemam nikakav problem. Ja nemam pojma o čemu se tačno radi, niti me to zanima, niti mislim da je to od naročitog značaja ali u svakom slučaju, ja sam srećan. To znači da će sada neki drugi da dominiraju Tviterom, pošto do sada nisu. Ja nikada nisam čuo da je nešto pozitivno na Tviteru, bilo ko, za mene ikada rekao. Ali, evo, sada čujem da je bilo nekih 8.000 lažnih… Dobro…. Moraću ja da postanem taj glavni bot na Tviteru pa da ima jedan čovek koji će da kaže nešto lepo za mene", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u četvrtak, 2. aprila.

Jedan od preko 43 miliona tvitova objavljenih sa naloga u Srbiji a koje je Twitter uklonio sa svoje društvene mreže
Jedan od preko 43 miliona tvitova objavljenih sa naloga u Srbiji a koje je Twitter uklonio sa svoje društvene mreže

Radio Slobodna Evropa (RSE) kontaktirao je kompaniju Tviter u pokušaju da sazna više detalja o načinu na koji je mreža o kojoj govore uočena i na koji način je operisala.

"Nažalost, nemamo ništa više da kažemo osim onoga što smo već objavili", glasi kratak odgovor koji je RSE dobio iz te kompanije.

Informaciju o ukidanju više od osam i po hiljada naloga u Srbiji objavljena je sa Tviter sejfti (Twitter Safety) naloga kompanije.

"Krajem prošle godine identifikovali smo grupu naloga uključenih u neovlašćenu koordinisanu aktivnost, što je dovelo do uklanjanja 8.558 računa koji rade na promociji vladajuće stranke u Srbiji i njenog lidera", navedeno je u tvitu.

Srbija uz Egipat, Saudijsku Arabiju, Honduras i Indoneziju

Srbija se našla u grupi sa još četiri države (Egipat, Honduras, Indonezija, Saudijska Arabija) u kojima je Tviter evidentirao kršenja pravila i uklonio naloge. Ukupno ih je više od 20.000 od kojih najveći broj dolazi upravo iz Srbije.

Tviter sejfti takođe je uz ovu informaciju objavio i, u terabajtima obimnu, prateću dokumentaciju, odnosno listu objava sa spornih naloga.

Internet observatorija (Stanford Internet Observatory) iz Kalifornije, koja se bavi pitanjima sajber bezbednosti analizirala je objavljene podatke. U svom izveštaju, kako navode, opisuju obrise ovih operacije i taktike koje su se koristile za postizanje ciljeva koordinisanih naloga i objava sa jedne strane i države sa druge.

"Velika mreža naloga na Tviteru stabilno je radila na legitimisanju Vučićeve politike i potkopala javnu podršku njegovim protivnicima, uključujući one koji su bili uključeni u organizovanje pokreta ’1 od 5 miliona’, koji je više od godinu dana organizovao antivladine proteste u Beogradu ", navodi se u izveštaju Stanforda i dodaje:

"Ovo je bila velika mreža naloga sa kojih je tvitovano više od 43 miliona puta."

Veliki broj objava u kojima se u pozitivnom konktekstu spominje vladajuća stranka dolazio je sa naloga "Ugljesa_d" a jedan od njih je: "Okreni, obrni SNS je najznačajnija stranka u Srbiji".

Jedan od tvitova podrške je i ovaj, sa naloga "Gagolinica1": "Zahvaljujući mudro preduzetim reformama @avucic zaposleni i penzioneri ne brinu da li će primiti platu ili penziju narednog meseca."

Slična podrška SNS i Vučiću stizala je i kada je reč o stavovima o, za njih, kritičnim pitanjima. Sa naloga "Atenjanin89" objavljene su reči podrške zbog Vučićeve politike prema Kosovu: "Iskreno i realno o Kosovu. Idemo na realne ciljeve. Potpisujem @avucic. E kad ovi kukaju, jos sam sigurniji koliko smo dobro prošli sa sporazumom iz Brisel #Vucic #Win"

Koliko pratilaca su imali ukinuti nalozi?

Stanford navodi da se sa naloga radilo tokom više godina ali da je aktivnost naročito pojačana sredinom 2018. i 2019.

"Učinili su to retvitovanjem i objavljivanjem odgovora Tviter korisnicima usklađenim sa Vučićevim stavovima - više od 12,5 miliona tvitova. Takođe, deljenjem linkova - više od 14,8 miliona puta i napadom na Vučićeve protivnike, naročito na Savez za Srbiju. Iako nije utvrđena precizna veza između ove mreže i SNS-a, nema sumnje da je imala za cilj da poveća Vučićeve šanse uoči predsedničkih izbora početkom 2017. i da deluje protiv Protesta ‘1 od 5 miliona’ u periodu 2018-2020", navodi se u analizi Stanforda.

Analiza ove organizacija takođe pokazuje da su ukinuti Tviter nalozi dostigli oko 2.356.000 pratilaca.

Dva najpopularnija naloga na mreži bila su pod imenom "Belilav11" i "1kujovic", zaključuje Stanford. Imali su ukupno preko 22.000 pratilaca i privukli više od 720.000 angažmana koji podrazumevaju citate, odgovore, lajkove i retvitove.

"Jeremić ima sličan problem kao što ima Đilas. Obojica misle da je naš narod toliko zaboravan da se ne seća koliko su mu zla njih dvojica nanela dok su bila na vlasti", glasi jedan od, sada nepostojećeg naloga @belilav11 a u bazi podataka koje je RSE pregledao.

Dragan Đilas i Vuk Jeremić su opozicioni lideri u Srbiji, čije su političke stranke deo najvećeg opozicionog bloka – Saveza za Srbiju.

Jedna mnogobrojnih objava u kojima se opozicija spominje u negativnom kontekstu
Jedna mnogobrojnih objava u kojima se opozicija spominje u negativnom kontekstu

U Stanfordovom izveštaju skreću pažnju i na objave koje su bile učestale u toku Minhenske bezbednosne konferencije održane u februaru 2019. godine.

Pod haštagom (hashtag) "Minhen" sa spornih naloga objavljen je niz tvitova u trenutku kada su učesnici Konferencije bili Aleksandar Vučić i (predsednik Kosova) Hašim Tači (Hashim Thaci).

"Jedan od prioriteta bio je da pokaže (Vučić) liderima SAD i EU da je spreman na kompromis sa Kosovom, ali da se ne odriče bilo kakvog uticaja Srbije", navodi Stanford jedan od Tviter komentara na tu temu.

Uz napomenu da je Konferencija postigla mali napredak u rešavanju pitanja na relaciji Srbija-Kosovo, u analizi Stanforda piše da je "mreža tviter naloga pokrenuta kako bi se srpski korisnici uverili da Vučić preduzima sve potrebne korake".

Organizovanje botova - kompleksan zahvat

Andrej Petrovski, koji se u "Šer fondaciji" (SHARE), organizaciji iz Srbije posvećenoj internet bezbednosti, bavi sajber kriminalom i forenzikom, u izjavi za RSE kaže da je mreža sa preko 8.5 hiljada naloga "jedna ozbiljna mašinerija".

"Način na koji Tviter primećuje te, da tako kažem, anomalije u ponašanju korisničkih naloga je takav da se on pre svega oslanja na veštačku inteligenciju. Sada kada vi imate tu količinu naloga koji retvituje, podržava, lajkuje ono što dolazi od strane zvaničnih naloga SNS i njenih zvaničnika, onda će taj algoritam da prepozna kao neku vrstu abnormalnog ophođenja i da označi te profile kao potencijalno problematične", objašnjava Petrovski.

Šer fondacija takođe godinama unazad prati aktivnosti na mrežama tokom izbornih ciklusa u Srbiji.

"2016. godine tokom predizborne kampanje primetili smo da postoji određena grupa od, u tom trenutku, oko 2000 naloga koji retvituju sve što zvaničnici SNS tvituju i koriste hashtag koji je bio namenjen za napad na opoziciju u tom trenutku. Tako da je ta grupa naloga bila jasno segmentirana oko zvaničnika SNS u smislu da je retvitovala njihov sadržaj i tu su se takođe nazirali obrisi neke strukture", kaže Petrovski.

Digitalno opismenjavanje

Na pitanje koliko je ovakav način dugoročno efikasan u borbi protiv organizovanog kreiranja i zloupotrebe javnog mnjenja putem društvenih mreža, Petrovski kaže da ponovno organizovanje više hiljada ljudi u koordinisano delovanje nije jednostavna operacija.

"S druge strane, ako je algoritam sada prepoznao to, da tako kažem, netipično ponašanje, prepoznaće ga opet. Tako da mislim da je ovo negde poruka svima da je to vreme jeftinog trolovanja prošlo", kaže Petrovski i napominje da je u celom problemu još jedna stvar ključna – digitalna i medijska pismenost.

"Stvarno se nadam da ćemo imati malo više medijske pismenosti, medijske kulture kad je u pitanju i izražavanje ali i konzumacija sadržaja. To je, što se nas tiče, u Šer fondaciji jedna od ključnih aktivnosti - edukacija što većeg broja različitih kategorija stanovništva uključujući i novinare. Opet će se ti nalozi pojavljivati tako da je možda ova druga strana, strana koja konzumira informacije zapravo klučnija u toj borbi", zaključuje Andrej Petrovski.

On podržava odluku kompanije Tviter da se na transparentan način, objavljivanjem konkretnih informacija bori protiv pravila kršenja politike na ovoj društvenoj mreži.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG