Dostupni linkovi

Tviter uklonio 8,558 naloga u Srbiji povezanih sa SNS


Tviter uklonio 8,558 naloga u Srbiji povezanih sa vladajućom Srpskom naprednom strankom (SNS).

Kompanija Tviter saopštila je da je uklonila 8,558 naloga koji su promovisali vladajuću stranku u Srbiji i njenog lidera.

„Krajem prošle godine identifikovali smo grupu naloga uključenih u neovlašćenu koordinisanu aktivnost, što je dovelo do uklanjanja 8.558 računa koji rade na promociji vladajuće stranke u Srbiji i njenog lidera.

Tviter je objasnio da ova ponašanja krše politiku te kompanije i ciljani su pokušaj podrivanja javnog govora.

Uvidom u prateći dokument Tweet Information koji je Tviter Safety objavio utvrdili su da je u velikom broju slučajeva reč o komentarima i sadržajima koji promovišu SNS i vlast.

Kompanija je u istoj objavi navela da je ugasila i mrežu naloga povezanih sa Saudijskom Arabijom koji su radili iz više zemalja, uključujući Saudijsku Arabiju, Egipat i UAE.

Kako se navodi, ta mreža je pojačavala sadržaj hvaleći saudijsko vođstvo i kritikovala katarsku i tursku aktivnost u Jemenu. Uklonjeno je ukupno 5.350 naloga.

Tviter je nakon istrage međunarodne organizacije istraživačkih novinara Bellingcat o informacijskoj operaciji u Indoneziji, koja je targetirala Pokret za nezavisnost zapadne Papue na ostrvu Nova Gvineja u istočnom delu Indonezije, uklonio 795 lažnih naloga koji su promovisali sadržaj sa sumnjivih sajtova i promovisali provladin sadržaj.

Kompanija je navela i da je otkrila da mnogi neovlašteni nalozi pristupaju Tvitteru iz jednog IP raspona u Hondurasu i uveliko retvituju (dele) predsednikov nalog. „Uklonili smo 3.104 naloga kada je postalo jasno da su službenici stvorili lažne račune u ime Vlade“.

Tviter je dodao i da je uklonio 2.541 naloga u skopu mreže sa sedištem u Egiptu, poznatoj kao El Fagr.

„Medijska grupa je kreirala neovlaštene naloge kako bi pojačala poruke koje su kritične prema Iranu, Kataru i Turskoj. Informacije koje smo dobili eksterno ukazuju na to da (mrežu) vodi egipatska Vlada“.

Kompanija je navela i da je transparentnost osnova za posao koji ta kompanija obavlja.

XS
SM
MD
LG