Dostupni linkovi

Twitter i Facebook uklonili Trumpov video, ograničen pristup Twitter profilu Trumpovom sinu


 Donald Trump mlađi i Donald Trump, predsjednik SAD
Donald Trump mlađi i Donald Trump, predsjednik SAD

Twitter je saopćio da su ograničili pristup profilu Donalda Trumpa mlađeg na 12 sati jer tweet koji je objavio krši politiku o dezinformacijama oko COVID-19 te društvene mreže.

Najstariji sin američkog predsjednika Donald Trump objavio je u ponedjeljak video doktora koji govore o lijeku hidroksiklorokin, koji je Twitter uklonio.

U videu su ljekari odbacili i potrebu za maskama za lice.

Video su također uklonili Facebook i Alphabet, u vlasništvu YouTubea, nakon što su skupili milione pregleda, zbog kršenja njihovih pravila o dezinformacijama oko COVID-19.

Predsjednik SAD također je podijelio video i optužio dr. Anthonyja Faucija, vodećeg epidemiologa u SAD, i demokrate za suzbijanje upotrebe lijeka hidroksiklorokin u liječenju korona virusa.

Te Trumpove tweetove ta društvena mreža je obrisala.

Fauci, koji upravlja Nacionalnim institutom za alergije i zarazne bolesti (NIAID), rekao je u utorak da "ni pod kojim uslovima nije zavaravao američku javnost".

Američka uprava za hranu i lijekove prošlog mjeseca oduzela je dozvolu za hitnu upotrebu hidroksiklorokina za liječenje COVID-19, nakon što je nekoliko studija dovelo u pitanje njegovu učinkovitost. Trump je rekao da ga je sam koristio.

“Nema opravdanja za to da Twitter ušutkuje nekoga za dijeljenje stavova medicinskih profesionalaca koji se ne slažu sa njihovim anti-hidroksiklorokin narativom", rekao je Andy Surabian, glasnogovornik predsjednikovog sina.

"Nismo suspendovali profil. Jasno je rečeno da je Twitter zahtijevao da se tweet obriše jer krši naša pravila i da ćemo ograničiti neke funkcije profila na 12 sati", izjavio je glasnogovornik Twittera za Reuters.

Ovo nije prvi put da Twitter briše postove američkom predsjedniku, koji Twitter često koristi za iznošenje stavova.

XS
SM
MD
LG