Dostupni linkovi

TV duel Olanda i Sarkozija: Uvrede i podmetanja


Nikolas Sarkozi i Franosa Oland
Nikolas Sarkozi i Franosa Oland
U prvom i jedinom TV duelu kandidata za predsednika Francuske, Franosa Olanda i Nikolasa Sarkozija, koji je održan u sredu uveče, rivali su razmenili niz uvreda, a analitičari smatraju da ni jedan od kandidata nije uspeo da eliminiše svog rivala, što bi, kako piše BBC, mogla da bude dobra stvar za Olanda.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi više puta je u žučnom televizijskom duelu pred drugi krug predsedničkih izbora svog protivkandidata iz redova Socijalističke partije Fransoa Olanda optužio da laže i nazvao ga malim klevetnikom, dok je Oland Sarkoziju prebacio da izbegava odgovornost.

Ovo je bio jedini put da su se dva rivala, pred drugi krug izbora u nedelju 6. maja, sreli licem u lice, tokom kampanje koja je najviše bila fokusirana na domaća pitanja, kao što je slaba ekonomija, imigracija, integracija francuskih muslimana.

Sarkozi je rekao da Francuskoj trebaju veća smanjenja javnih troškova i dugova, dok Oland preferira stimulativne programe koje bi finansirala vlada. Tekući francuski predsednik ustremio se na svoje kritičare, posebno imajući u vidu njegovo postupanje u vođenju ekonomije zemlje, primetivši da Oland nema iskustva u upravljanju.

Sarkozi je naveo da je nepravedno okrivljen za francuske ekonomske probleme posle godina krize, insistirajući da on "nije jedini krivac".

Nikolas Sarkozi
Nikolas Sarkozi
Oland je na to odgovorio: "Nikada nije vaša krivica. Uvek imate žrtveno jagnje. Nisam ja, kriza je ta koja je udarila na mene".

Sarkozi je rekao da će Olandovi ekonomski planovi odvesti francuski dug preko gornje granice i ugroziti ostatak Evrope.

Oland je, pak, pozvao na nacionalno jedinstvo i socijalnu pravdu, više puta ponovivši jedan od svojih izbornih slogana - "zajedništvo", kako bi istakao razliku u odnosu na Sarkozija sklonog podelama.

"Izlazimo iz petogodišnjeg perioda u kome je Francuska išla nadole, u kome je bila podeljena", rekao je Oland.

On je Sarkoziju rekao da je "nesposoban da zastupa neko mišljenje, a da ne bude u opoziciji sa svojim sagovornikom" i kritikovao poreske reforme Sarkozija, za koje levičari smatraju da su bile "suviše prijateljski" nastrojene prema bogatima. Oland je naglasio da će raditi za one kojima je potrebna pomoć, dok je Sarkozija optužio da je štitio “privilegovane”

"Biću pravedan predsednik, jer prolazimo kroz tešku krizu koja pogađa najskromnije od nas, ljude koji teško rade, one koji su najranjiviji”, rekao je Oland.

Sarkozi je odbacio kritike onih koji su ga poredili sa francuskim nacističkim kolaboracionistima, zbog njegove oštre kampanje protiv imigranata.

"Granice nisu loša reč", rekao je Sarkozi povodom svojih poziva da se ograniči broj imigranata koji žele da uđu u Francusku.

Analitičari smatraju da ni jedan od kandidata nije uspeo da eliminiše svog rivala, što bi, kako piše BBC, mogla da bude dobra stvar za Olanda. Poslednja istraživanja pokazuju da je Oland u prednosti u odnosu na Sarkozija za sedam procenata.

Sarkozi je napao Olanda jer je odbio da učestvuje u tri predizborne debate na kojima je inssitirao. Međutim, i do sada je od 1974. godine na predsedničkim izborima održavana jedna tv debata, izuzev 2002. godine kada je Žak Širak odbio da učestvuje u debati sa ekstremnim desničarem Žan Mari le Penom.

Sarkozi se kotira slabije od Olanda u anketama pred drugi krug izbora. U prvom krugu, održanom 22. aprila Oland je odneo pobedu, osvojivši neznatno više glasova od Sarkozija. I konzervativci i socijalisti traže načine kako da primame birače
koji su u prvom krugu glasali za liderku ultra desničarske antiimigrantske partije Nacionalni front, Marin Le Pen, koja je u prvom krugu osvojila "zapanjujućih" 18 odsto glasova, ukazuje agencija AP.

Ključni trenutak u Sarkozijevoj debati sa kandidatkinjom socijalista na izborima 2007. godine Segolen Rojal bio je kada joj je atuelni predsednik Francuske rekao da se “smiri” na šta je ona odgovorila da neće i da je određeni bes dobar za zdravlje.

U debati sa Olandom, Sarkozi je ovaj put bio agresivniji i podizao je glas češće, piše BBC.

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održava se 6. maja.
XS
SM
MD
LG