Dostupni linkovi

Oland ispred Sarkozija u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj


Nikola Sarkozi i Fransoa Oland
Nikola Sarkozi i Fransoa Oland
Kandidat socijalista Fransoa Oland osvojio je 28,63 odsto glasova na predsedničkim izborima u Francuskoj održanim u nedelju, dok je aktuelni predsednik Nikola Sarkozi dobio 27,08 procenata, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Francuske nakon prebrojanih 80 odsto glasova.

Prema zakonu, za pobedu na predsedničkim izborima je potrebno preko 50 odsto glasova, zbog čega građani Francuske 6. maja izlaze da daju konačni glas za jednog od ova dva kandidata – Olanda ili Sarkozija.

Kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen je osvojila je 18,01 odsto glasova, levičar Žan-Lik Melanšon 10,8, a kandidat centra Fransoa Bajru 9,2 odsto glasova.

Rezultat Marin Le Pen je najbolji u istoriji radikalne desnice u Francuskoj. Kako ocenjuju analitičari, upravo ti glasači mogli bi odlučiti pobednika u drugom krugu predsedničkih izbora 6. maja.

Marin Le Pen još nije pozvala svoje pristaše da glasaju za jednog od dva kandidata 6. maja, dok je Lik Melanšon svoje birače uputio da u drugom krugu glasaju za Olanda rekavši da "osovina Sarkozi-Merkel u Evropi mora biti slomljena".

Fransoa Oland je u nedelju nakon objave prvih rezultata izjavio da će smanjiti ogroman dug Francuske, povećati privredni rast i ujediniti zemlju.

"Postao sam kandidat svih snaga koje žele da okrenu stranicu", poručio je Oland pristalicama u njegovom rodnom gradu Tulu na jugu Francuske.

Oland je izjavio da će predsjednički izbori imati uticaj na budućnost Evrope zbog čega mnogi prate njihov ishod.

"Oni se ne pitaju toliko ko će će biti pobednik, već posebno to koju će politiku slediti", rekao je Oland i izrazio zabrinutost zbog uspeha Marin Le Pen te naveo da Nacionalni front nikada do sada nije osvojio toliko glasova.

Marin Le Pen
Marin Le Pen
Francuski predsednik Nikola Sarkozi izjavio je u prvom obraćanju posle glasanja za predsednika da je prvi krug izbora pokazao značaj kontrolisanje imigracije i
očuvanja radnih mesta.

Sarkozi je u obraćanju pristalicama u svom štabu u Parizu rekao da je prepoznao zabrinutost glasača za radna mesta i imigraciju, "brigu sunarodnika da sačuvaju svoj način života".

On je rekao da želi da se pre drugog kruga izbora 6. maja održe tri debate - jedna posvećena ekonomiji, jedna socijalnoj politici i jedna međunarodnoj politici.

Prema anketama provedenim nakon prvog kruga u nedjelju, u drugome bi krugu Oland trebao osvojiti između 53 i 56 odsto glasova i premoćno pobediti Sarkozija.

Anketa Ipsosa pokazala je da bi 60 odsto glasača Le Pena u drugome krugu glasalo za Sarkozija, dok je anketa Ifop-Fiduciala pokazala da aktuelni predsednik može računati na samo 48 posto glasova krajnje desnice.

Loš Sarkozijev rezultat u prvom krugu, tvrde analitičari, pokazuje nezadovoljstvo njegovim predsedničkim mandatom, posebno ekonomskom politikom, dok se istorijski rezultat Marin Le Pen tumači kao nastavak jačanja evroskeptične desnice širom EU, od Amsterdama i Beča do Helsinkija i Atine, zbog nezadovoljstva građana merama štednje i povećanjem nezaposlenosti usled krize evrozone, prenosi Reuters.

Ovo je prvi put da aktuelni predsednik Francuske izgubi u prvom krugu izbora otkad je osnovana Peta francuska republika 1958. godine.
XS
SM
MD
LG