Dostupni linkovi

Sarkozi prijeti povlačenjem iz Šengena


Niokola Sarkozi
Niokola Sarkozi
Na prijetnje predsjednika Francuske Nikole Sarkozija da će se ova zemlja povući iz sistema Šenegen zone ukoliko se ne učini više na zaustavljanju ilegalne imigracije, komesar za evropske poslove i pravdu Sesilija Malstrom poručila je da Evropska komisija ne komentariše izborne kampanje:

“Nije običaj EK da komentriše izbornu kampanju u državama članicama. Trenutno smo u pregovorima oko prijedloga koje je Komisija pripremila prošlog septembra na zahtjev u Evropskog Savjeta, uključujući i države članice, za jačanje sistema kontrole što bi trebalo da doprinese jačanju povjerenja u šengenski prostor, kao i da promoviše slobodu kretanja. U toku su pregovori između Savjeta Evrope i Evropskog parlamenta. Napredak je postignut, ali neke stvari još uvijek nijesu riješene", kazala je Malstrom.
Sesilija Malstrom, komesar za evropske poslove i pravdu: Nije običaj EK da komentriše izbornu kampanju u državama članicama.

Malstrom je podsjetila da je Šengen, dio Lisabonskog ugovora i da bi svaka promjena Šenegena zahtijevala promjenu EU ugovora.

Evropska komisija za maj priprema izvještaj o funkcionisanju šengenskog sistema. Sadašnja pravila Šengenskog sporazuma omogućavaju putovanje bez viza i kontrola u 25 evropskih zemalja.

Govoreći na predizbornom skupu u Parizu, francuski predsjednik Nikola Sarkozi, zaprijetio je povlačenjem njegove zemlje iz Šengena ukoliko se ne učini više na sprječavanju ilegalne imigracije.

Reforma Šengen sistema je jedini način da se izbjegne "implozija" Evrope, prema Sarkoziju. Ukoliko se ne postigne napredak u narednih 12 mjeseci, onda će se Francuska povući iz Šengenskog sporazuma.

Ilegalna imigracija pak ključno je pitanje uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj, koji će se održati 22. aprila, na kojima Nikola Sarkozi pokušava da dobije drugi mandat. Prošle sedmice Sarkozi je rekao da ima previše stranaca u Francuskoj - i obećao da će prepoloviti broj imigranata, ako ponovno bude izabran za predsjednika.

Kontroverzni komentari

I pored ove oštre retorike u kampanji, Sarkozi prema istraživanjima prilično zaostaje iza Socijalističkog kandidata, Fransoa Olanda.
Ilustracija
Ilustracija

Nikola Sarkozi, kako navode analitičari pokušava okakvim porukama da pridobije konzervativne birače krajnje desne stranke Nacionalni front na čijem je čelu ekstremnista Žan Mari Le Pen.

Sarkozi kaže da imigracija može biti blagodet za Francusku, ali da bi bile potrebne čvršće kontrole i stroža pravila za boravak.

Sarkozi je, čiji je otac bio mađarski imigrant, takođe je rekao da želi ograničiti neke benefite imigranatima koji borave u zemlji 10 godina.

Njegovi česti kontroverzni komentari u kampanji koji se tiču imigracijskih pitanja, oštro dijele mišljenje javnog mnjenja u Francuskoj.

Kao predsjednik, Sarkozi je već uveo nekoliko oštrih imigracijskih propisa, uključujući i one kontroverzne deportacije Roma, koje su izazavale i sukobe.

Kako navode analitičari, do sada je predizborna kampanja čini se relativno malo uticala na birače.

Najnovija istraživanja javnog mnijenja objavljenog sredinom prošle sedmice pokazalo je da vođa Socijalista Fransoa Oland povećava prednost u odnosu na predsjednika Sarkozija uoči prvog kruga izbora koji će se održati 22. aprila.

Oland ima prednost od 54 posto biračkog tijela u odnosu na Sarkozija kojeg podržava 46 posto građana Francuske. To je ujedno i procjena rezulata drugog kruga izbora koji će se održati 6. maja.
XS
SM
MD
LG