Dostupni linkovi

TV duel Macrona i Le Pen uoči drugog kruga predsjedničkih izbora


Marine Le Pen i Emmanuel Macron (fotoarhiv)
Marine Le Pen i Emmanuel Macron (fotoarhiv)

Predsjednik Francuske, centrista Emmanuel Macron i liderica ekstremne desnice Marine Le Pen će 20. aprila uveče imati televizijski duel uoči drugog kruga predsjedničkih izbora zakazanog za 24. april, prenosi AFP.

U Francuskoj je tradicija od 1974. godine da između dva kruga izbora finalisti imaju televizijski duel koji može biti odlučujući.

Na prethodnom duelu 2017. godine, Marine Le Pen je djelovala nepripremljena i slabija u odnosu na Macrona, što je uticalo na njen poraz na izborima.

Pet godina kasnije, liderica ekstremne desnice je izgladila svoju sliku i vodila je kampanju da bi bila bliže običnim građanima. Ona je nedavno rekla da je sada spremna za duel i da je izvukla pouku sa prethodnog.

Macron je prije pet godina ubjedljivo pobijedio Le Pen sa 66 posto glasova, ali je sada drugačiji kontekst jer ankete predviđaju da će takođe pobijediti ali sa manje glasova - između 53 i 55 posto.

On će sada morati pravdati rezultat svog prvog petogodišnjeg mandata suočen kritikama rivalke koja smatra da Macron gaji "dubok prezir prema Francuzima".

Francuzi posebno očekuju duel 20. aprila jer Macron nije učestvovao u debatama pred prvi krug predsjedničkih izbora i zbog toga ga je stranka Le Pen, Nacionalno okupljanje, optužila da "bježi" od razgovora.

Macron, diskretan pred prvi krug izbora i sa pažnjom usmjerenom prema vanjskopolitičkim temama kao što je rat u Ukrajini, sada je promijenio taktiku, posjećuje zemlju i daje intervjue.

Drugi krug bit će održan 24. aprila, a predsjednički izbori dešavaju se usred rata u Ukrajini i francuskog šestomjesečnog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, podsjeća AFP.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG