Dostupni linkovi

Francuska desničarka Marin Le Pen osumnjičena za proneveru


Francuski predsenik i protivkandidat Marin Le Pen (na ekranu desno) na drugom krugu izbora u Francuskoj, u poseti francuskim medijima 4. aprila 2022. godine

Marin Le Pen (Marine) liderka krajnje desnice u Francuskoj, osumnjičena je za proneveru sedam dana uoči održavanja drugog kruga predsedničkih izbora u toj zemlji zakazanih za 24. april.

Javno tužilaštvo u Parizu primilo je izveštaj Kancelarije Evropske unije za borbu protiv prevara (OLAF) koji je ova agencija sačinila 11. marta, a u kojem se nalaze optužbe protiv Le Penove koje se trenutno ispituju, saopštilo je fransusko tužilaštvo za novinsku agenciju DPA u nedelju 17. aprila.

Delove izveštaja u kojem se Le Pen sumnjiči za proneveru prvi je objavio u subotu 16. aprila istraživački novinski sajt Mediapart.

Prema tom izvoru, ona se sumnjiči da je kao poslanik u Evropskom parlamentu između 2004. i 2017. godine, proneverila oko 137 hiljada evra.

Advokat Marine Le Pen, Rodolf Boselo (Rodolphe Bosselut) negirao je ove optužbe, prenosi DPA.

Advokat je takođe kritikovao vreme objavljivanja izveštaja, uoči drugog kruga glasanja na predsedničkim izborima u Francuskoj , gde će se Le Penova suočiti sa sadašnjim predsednikom Emanuelom Makronom.

Kako prensi agencija DPA, više članova partije Marin Le Pen sumnjiči se za proneveru gotovo pola miliona evra - među osumničenima su i otac Marin Le Pen, Žan-Mari (Jean-Marie), njen bivši partner Luis Aliot (Louis Aliot) i bivši potpredsednik stranke Bruno Golniš (Golnish).

Aliot, koji je sada gradonačelnik južnog francuskog grada Perpinjana, takođe je negirao optužbe u komentarima datim za televiziju Franceinfo u nedelju.

Optužbe ove vrste protiv Marin Le Pen i Rasemblement Nationala nisu nove.

Ona se godinama sumnjiči da su asistenti koji rade za poslanike EU iz te stranke, a plaćeni u parlamentu EU, zapravo radili za stranku koju vodi.

Drugi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održava se u nedelju 24. aprila.

Izvor: DPA

XS
SM
MD
LG