Dostupni linkovi

Studenti nezadovoljni predsjedničkim izborima blokirali univerzitete u Francuskoj


Marine Le Pen i Emmanuel Macron kandidati za drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj
Marine Le Pen i Emmanuel Macron kandidati za drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj

Stotine francuskih studenata blokirali su 14. aprila zgrade Univerziteta Sorbonne u Parizu i drugim školama zbog nezadovoljstva predsjedničkim izborima i kandidatima koji su ušli u drugi krug. Policija je na studente ispalila suzavac.

U drugi krug predsjedničkih izbora koji se održavaju 24. aprila ušli su aktuelni predsjednik Emmanuel Macron i krajnje desničarska kandidatkinja Marine Le Pen za koje studenti smatraju da neće zaštiti siromašne ili životnu sredinu.

Studenti su bacali letke sa prozora Sorbonne i skandirali "svi smo mi antifašisti", a policija je u jednom trenutku ispalila suzavac kako bi spriječila druge studente da se im se pridruže.

Među demonstrantima je mnogo onih koji su glasali za ljevičarskog kandidata Jean-Luca Mélenchona, koji je imao jedan procenat manje od Le Penove u prvom krugu predsjedničkih izbora, ali se nije kvalifikovao za drugi krug.

"Pošto su mladi ljudi zabrinuti za pitanja životne sredine, za socijalna pitanja, za antirasistička, feministička i LGBTK pitanja, neophodno je imati kandidata koji će nas predstavljati“, rekao je student Sciences-Po Gabriel Vergnes.

Mnogi francuski glasači na ljevici smatraju Le Pen opasnom zbog njenih obećanja da će smanjiti imigraciju, pooštriti policiju i ograničiti muslimanske vjerske običaje; i vide Macrona kao "predsjednika bogatih" koji je previše odlutao udesno, naročito zbog svoje politike koja se zalaže za biznis.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG