Dostupni linkovi

U Tuzli postavljena svjetska izložba antičkih mozaika iz Ravenne


Jedan od antičkih mozaika iz Ravene, Fotografije uz tekst Maja Nikolić
Jedan od antičkih mozaika iz Ravene, Fotografije uz tekst Maja Nikolić
Međunarodna galerija portreta Tuzla domaćin je izložbe kopija antičkih mozaika iz Ravenne narednih mjesec dana. Tuzla je prvi grad u BiH i treći u zemljama regije u kojem je postavljena ova vrijedna izložba.

Ravenski mozaici predstavljaju kopije izvornih antičkih mozaika, nastale početkom pedesetih godina. Talijanski profesor iz Ravenne Giuseppe Bovini imao je sjajnu zamisao da se naprave kopije izvornika različitih ravenskih spomeničkih kompleksa. Bovinijevu zamisao u djelo su pretvorili talijanski majstori za izradu mozaika s Akademije lijepih umjetnosti, koji, vjerni tradiciji, pažljivo čuvaju ovakav oblik ručnog rada.

Zahvaljujući suradnji koju Općina Tuzla ima sa Provincijom Ravenna, došlo je do organizacije izložbe u gradu Pečuhu, Europskoj prijestolnici kulture 2010. godine. Nakon postavke u Pečuhu, ova svjetski poznata izložba postavljena je i u Tuzli.

Ove kopije su nastale po originalnoj antičkoj metodologiji izrade, predstavljaju veliku umjetničku i spomeničku vrijednost. Zbirka vjernih kopija antičkih mozaika nastala je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća. Prvi puta su bili izloženi u Parizu 1951. godine, da bi nakon toga obišli gotovo sve svjetske metropole, kako bi u svijetu promicala Ravennu i njezino mozaičko blago.

Jedan od mozaika
U Ravenni se čuva najbogatija mozaička ostavština iz V i VI stoljeća u svijetu. Po umjetničkoj vrijednosti i ikonološkom značenju, ti mozaici nadmašuju sve antičke gradove, kako one na Istoku tako i one na Zapadu. Umjetnost izrade mozaika ne potiče iz Ravene, ali je u tom gradu ona pronašla svoj najviši izraz. Općina Ravena posjeduje 60 kopija mozaika, a u Tuzli i Pečuhu, zbog prostornih mogućnosti, izloženo je oko 45 kopija.

„Ravenna je kraljica mozaika. U povijesti umjetnosti i arhitekture ona je nezaobilazna. Ja sam bio opčinjen ovim mozaicima kada sam ih prvi put vidio u Ravenni. Ravenna je grad koji je sve postigla snagom otvorenosti i snagom tolerancije. Tolerancija je najviši stupanj ljudske moći. Danas Ravenna ima 8 spomenika koji su uvršteni u svjetsku baštinu od strane UNESCO-a“
, rekao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Kultura kao most


Predsjednica Vijeća provincije Ravenna Elena Rambelli rekla je da je i Ravenna ponosna što postavlja ovu izložbu baš u Tuzli.

„Gradovi Tuzla i Ravenna predstavljaju jedno veliki prijateljstvo i to ne bilo kakvo prijateljstvo, na papiru. Naše prijateljstvo je veoma duboko i značajno, ali i konkretno. To naše prijateljstvo očituju i ovakve inicijative. Kultura predstavlja jedan univerzalni jezik koji povezuje i ojačava ljude“
, rekla je Rambelli.

U Ravenni se čuva najbogatija mozaična ostavština iz V. i VI. stoljeća u svijetu. Po umjetničkoj vrijednosti i ikonološkom značenju ti mozaici nadmašuju sve antičke gradove, kako one na Istoku tako i one na Zapadu. Zato je UNESCO 1997. godine kulturnim nasljeđem čovječanstva proglasio sedam ravenskih sakralnih objekata izvornicima mozaika prikazanih na izložbi u Tuzli.

Ambasador Italije Raimondo de Cardona i gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović na otvaranju izložbe
Italijanski veleposlanik u BiH Raimondo de Cardona iskoristio je otvorenje ove izložbe kako bi istaknuo kako je kultura ta koja je oduvijek spajala, ali da do nekog višeg spajanja gradova i zemalja nije moglo doći jer države i politika zamagle one lijepe stvari svojom krutošću.

„Zato ova suradnja dokazuje da se događaju veliki pomaci koji uspostavljaju duboke veze među ljudima i zemljama. Ovakve izložbe oduvijek su imale pozitivan odjek u društvu. Ja sam kao predstavnik talijanske vlade sretan što mogu sudjelovati u ovakvim suradnjama“, poručio je talijanski veleposlanik u BiH.

Veliki naručitelji mozaika u Ravenni bili su prvenstveno nadbiskupi i svećenici odlične teološke izobrazbe. Njihova želja da ostave svoj pečat nadmašila je klasičnu umjetnost antičkog društva koje je bilo na izlasku.

Oni su zato željeli cijele cikluse mozaika izvanrednog stilskog savršenstva. Ti stilovi bili su prožeti otajstvima krščanstva. Koliko je ova izložba jedinstvena, posebna i lijepa pokazuje i to da su se posjetitelji u Tuzli divili njezinoj postavci, a u Pečuhu europskoj prijestolnici kulture 2010. godine proglašena je najznačajnijim kulturnim događajem. Izložbu je posjetilo 13. 000 posjetitelja.

Neki od gradova u kojima je bila postavljena ova izložba su: London, Tel Aviv, Betlehem, Rim, Atena, Salzburg, Minhen, Berlin, Hamburg, Keln, Strasbur, Stutgart, Bremen, Krakov, Monako, Ljubljana, Zagreb, Oslo, Varšava, Dresden, Dubrovnik, Brisel, Madrid, Kopenhagen, Sant Petersburg, Moskva, Linz, Bratislava, Pečuh...
XS
SM
MD
LG