Dostupni linkovi

Tuzlanski liječnici prijete otkazima


"Trebamo li mi Tuzlanskom kantonu ili ne?!", pitaju se doktori u štrajku.

Štrajk doktora u Tuzlanskom kantonu koji traje od 4. lipnja mogao bi do kraja tjedna rezultirati otkazima liječnika koje će oni, prema sadašnjem dogovoru, predati direktorima svojih zdravstvenih ustanova. Za sada, prema popisu Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, 600 liječnika je spremno na otkaze.

Iako su zadovoljni kolektivnim ugovorom, prema kojem se povećavaju plaće uposlenicima u zdravstvu za 0,6 posto, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije traži od Vlade Tuzlanskog kantona da dobiju reprezentativnost, odnosno da u budućnosti budu partneri u pregovorima s vlastima. Vlada Tuzlanskog kantona to, za sada nije prihvatila, iako ovaj Sindikat ima reprezentativnost u svim drugim kantonima u Federaciji BiH.

"Tražimo priznavanje našeg statusa te da možemo i ubuduće pregovarati o svojim pravima. Međutim, od Vlade Tuzlanskog kantona smo dobili stav da oni opet razmatraju tu našu reprezentativnost te da trebamo čekati na odluku Ministarstva za rad i socijalnu politiku. Mi smo se odlučili za ovaj jedan očajnički potez da krenemo u potpisivanje otkaza. Trebamo li mi ovom kantonu ili ne?!", pita se dr. Nermina Kravić, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona.

Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora Sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona, kaže da se ogromni pritisci vrše na liječnike.

"Najveći nam je problem zbog pritisaka. Naše kolege su izbezumljene i povlače svoje potpise. Ja ne znam odakle dolazi taj pritisak i iz kojih krugova. Znači, oni dobivaju takve informacije da je dvije stotine doktora višak. Zamislite sada kako je tim ljudima koji se pitaju šta će biti s njima ako daju otkaz. Mnogo je nebuloza izneseno, ali da ovakve stvari o višku slušamo, to je baš porazno. Naš osnovni zahtjev je samo da se uvažimo kao socijalni partneri", riječi su Suljića.

"Najveći problem je pritisak", ističu doktori u štrajku.
"Najveći problem je pritisak", ističu doktori u štrajku.

Oglasio se i Univerzitetski klinički centar Tuzla demantirajući navode Suljića da liječnici trpe pritiske. Između ostalog navode da Suljić u javnosti iznosi neistine.

"Prepuštajući odluku o zakonitosti bilo čijeg postupanja organima koji su za to nadležni, osjećamo moralnu obavezu javno reći da tvrdnje dr. Suljića da direktor Univerzitetskog kliničkog centra provodi torturu nad radnicima ove ustanove počev od načelnika klinika te da kažnjava navodnu neposlušnost, najblaže rečeno ne odgovaraju istini...", tvrde iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

"U vezi sa sporom oko pitanja zakonitosti štrajka koji je neuspješno pokušao organizirati Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije, kao i čitav niz uvreda i kleveta na račun direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, ali se rukovodstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u proteklom periodu nije o tome javno oglašavalo, jer smo uvjereni da će nadležni organi donijeti odgovarajuće odluke u skladu sa važećim zakonima", navode iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

S druge strane, liječnici okupljeni oko Nezavisnog strukovnog sindikata zdravstva zadovoljni su postignutim dogovorom s Vladom Tuzlanskog kantona.

"Mi nismo strana sukoba jer su kolege iz drugog sindikata tražili da se vode odvojeni pregovori za postizanje kolektivnog ugovora. Mi smo pristali. Kolektivni ugovor koji smo potpisali s Vladom Tuzlanskog kantona baštinit će svi uposlenici u zdravstvu u Tuzlanskom kantonu. Kolege imaju pravo odlučivati o sebi. Niko nikoga ne smije prisiljavati da radi. Jedina stvar koju bih naglasio – ta prava nisu kolektivna i ona su uvijek individualna. Ta prava se postižu pojedinačno, a ne kolektivno. To piše u zakonu", kaže predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u oblasti zdravstva, Zijad Latifović.

Na pitanje Radija Slobodna Europa (RSE) – što ako ovi liječnici specijalisti napuste svoja radna mjesta – Zijad Latifović ističe da ne želi prognozirati.

"Teško je reći što će se desiti. Ali mogu reći kakva su bila prethodna iskustva. Naime, iskustva iz 1992. godine govore da će ovaj sistem opstati. Tada je veliki broj ljudi napustio Klinički centar i primarnu zdravstvenu zaštitu. Ovaj sistem je ipak opstao. Bit će teže u početku, ali će opstati", dodaje Latifović.

Međutim, u Strukovnom sindikatu doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona pozvali su građane na razumijevanje.

Tuzlanski kanton za sedam dana može ostati bez doktora.
- Admir Suljić

"Tuzlanski kanton za sedam dana može ostati bez doktora. Znači, urušava se zdravstveni sistem. Ovo su izuzetno stresni trenuci za nas. Ovakvo stanje je bilo pred sami rat 1992. godine. Danas to sve preživljavamo. Mislim da je ovo posljednji trenutak kada može odbraniti svoju čast i dostojanstvo", odgovara Suljić.

Zastupnici u skupštini Tuzlanskog kantona koji dolaze iz Stranke demokratske akcije (SDA) zatražili su hitno zasjedanje kantonalne Skupštine zbog najavljenih otkaza liječnika.

Iako se situacija u Tuzlanskom kantonu sada ipak može nazvati vanrednom, kantonalni ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić je na godišnjem odmoru. Umjesto njega, medijima se obratio premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović koji je javnosti prikazao sadašnje prihode liječnika specijalista čija je osnovica plaće 1.000 eura.

RSE saznaje da plaće uz minuli rad i dežurstva liječnika iznose i do 2.000 eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG