Dostupni linkovi

Majka nastradalog Davida Dragičevića razgovarala s glavnom tužiteljicom Tadić


Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić (L) na sastanku sa Suzanom Radanović (R), majkom stradalog 21-godišnjeg Davida Dragičevića, Sarajevo, 10. septembar 2021.
Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine Gordana Tadić (L) na sastanku sa Suzanom Radanović (R), majkom stradalog 21-godišnjeg Davida Dragičevića, Sarajevo, 10. septembar 2021.

Glavna tužiteljica Bosne i Hercegovine (BiH) Gordana Tadić sastala se u petak (10. septembar) sa Suzanom Radanović, majkom Davida Dragičevića, mladića iz Banje Luke koji je nastradao 2018. godine.

Radanović će dati iskaz u Tužiteljstvu BiH u svojstvu svjedoka-oštećene u predmetu stradanja njenog sina.

"S obzirom da je Sud BiH, koncem jula donio rješenje, kojim su odbili dati suglasnost na izjavu glavne tužiteljice Gordane Tadić o nepoduzimanju kaznenog gonjenja Suzane Radanović, navedena će tijekom današnjeg dana, dati svoj iskaz u Tužiteljstvu BiH, u svojstvu svjedoka-oštećene u navedenom predmetu", saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić je 16. jula dala izjavu da se neće poduzimati kazneno gonjenje svjedoka - oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim s osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njenog sina.

Sud BiH je 29. jula donio rješenje kojem se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene dalje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedokinji Suzani Radanović.

Na sastanku je razgovarano i o aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH provodi u okviru predmeta stradanja Davida Dragičevića, a kako je navedeno poduzima se više istražnih radnji, te će rezultati biti objavljeni u narednom periodu.

U ovom predmetu Tužiteljstvo BiH aktivno poduzima radnje dokazivanja u više segmenata, u cilju otkrivanja svih propusta koji su doveli do neefikasne istrage stradanja Davida Dragičevića, o čemu je nedavno i Ustavni sud BiH, donio odluku utvrdivši povredu ustavnih prava roditelja Davida Dragičevića na djelotvornu istragu, navodi se u saopćenju.

Radanović je informirana o provedenim aktivnostima Tužiteljstva BiH nakon preuzimanja predmeta iz Okružnog javnog tužiteljstva u Banjoj Luci i Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske.

David Dragičević nestao je 18. marta 2018. godine, a njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na ušću rječice Crkvene u Vrbas.

Okolnosti pod kojima je umro i dalje nisu razjašnjene.

Od kraja marta 2018. godine roditelji mladića Davor Dragičević i Suzana Radanović i grupa "Pravda za Davida" na banjalučkom Trgu Krajine organizirali su protestna okupljanja s ciljem otkrivanja istine o ubistvu.

Roditelji su ekshumirali tijelo Davida Dragičevića u martu 2019. i prebacili ga u Austriju, nezadovoljni istragom, pritiscima, te hapšenjima građana koji su ih podržavali.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG