Dostupni linkovi

Policija traži zaštitu Vlade od pretresa Tužilaštva


Podgorica, policija, 2015.
Podgorica, policija, 2015.

Crnogorska javnost je svjedok gotovo otvorenog rata na relaciji Uprava policije – Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju.

Otvoreni i javni sukob između Uprave policije i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal rezultirao je nesvakidašnjim saopštenjem Uprave policije koja traži od Vlade da zaštiti tu instituciju od, kako je rečeno, konstantne atmosfere nepovjerenja koju sprovodi Specijalno tužilaštvo.

Policija traži od Vlade da obezbjedi pravnu zaštitu policijskim službenicima za nesmetano obavljanje poslova.

Zahtjev Građanske alijanse premijeru Đukanoviću

NVO „Građanska alijansa“ zahtjeva od premijera Mila Đukanovića da pokrene hitan postupak za razrješenje direktora Uprave policije Slavka Stojanovića na prvoj narednoj sjednici Vlade. U otvorenom pismu premijeru Đukanoviću „Građanska alijansa“ konstatuje da je saopštenje kojem Uprava policije traži od Vlade Crne Gore da ih zaštiti od aktivnosti Tužilaštva neprimjerena i nezapamćena manifestacija nepoznavanja i nepoštovanja Zakona i ugrožavanja sistema vladavine prava. „Uslovi za razriješenje Stojanovića to su se stekli odavno i bez ove najnovije afere", navodi se u otvorenom pismu Građanske alijanse i dodaje da je "veoma korisno da konačno imamo javno priznanje da neko želi da kontroliše rad Tužilaštva i da se moć želi instalirati van okvira koje predviđa Ustav i pozitivni zakoni ove države". "Na vama je da javno demonstrirate odbijanje takvih tendencija i one koji ih iniciraju da razriješite funkcije kako bi se stvorili uslovi za dalje postupanje protiv njih, ali i sveukupno sazrijevanje društva kao i integrativne procese u čijim smo odlučujućim fazama", poručili su iz "Građanske alijanse".

Neposredan povod za otvoreni sukob Uprave policije sa Specijalnim tužilaštvom je hapšenje i pritvaranje dvojice inspektora Odsjeka za organzovani kriminal.

Po nalogu Specijalnog tužioca dva inspektora, od kojih je jedan načelnik Odjeljenja za organizovani kriminal i korupciju, pritvoreni su zbog misterioznog nestanka dokaznog materijala zaplijenjenog u kući biznismena Veselina Mujovića koji se sumnjiči da je od visokog funkcionera DPS-a Svetozara Marovića koji je takođe u pritvoru, uzeo 800.000 eura kako bi mu navodno obezbjedio povlašćeni tretman u tužilačkoj istrazi.

Komentarišući apel Uprave policije Vladi za zaštitu advokat Goran Rodić, nekadašnji kandidat za državnog tužioca, podsjeća da je tužilac dužan da izdaje obavezujuće naloge i preduzme krivično gonjenje kad god postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti. To važi i u slučaju nestanka dokaza u Upravi policije, kaže Rodić:

„Obzirom da su dokazi nestali u zgradi policije i to u okviru uskog broja lica kojima su bili dostupni, zaista se radi o velikoj blamaži u Upravi policije koja prije svega ima ulogu da obezbjedi i sačuva dokaze pronađene na licu mjesta, a kamoli dokaze koje drži u svojoj kući. Tako da ovaj apel Uprave policije da ih premijer zaštiti od Specijalnog tužioca može samo biti zabilježen u Riplijevoj rubrici vjerovali ili ne, jer za nešto slično mislim da niko u svijetu nikad nije čuo“, komentariše Rodić.

Advokat Rodić vjeruje da apel policije Vladi za zaštitu nije pisan u ime svih policajaca:

„Ne mogu vjerovati da je ovakav apel pisan u ime svih pripadnika policije, odnosno siguran sam da to nije stav svih policajaca već prilično manjeg broja. Očigledno je da tužilac radi svoj posao i kad su u pitanju do sad nedodirljive strukture“, konstatuje Rodić.

Vlast ne smije šititi učionice kriminalnih djela

Na zahtjev vrha Uprave policije da ih zaštiti Vlada, reagovali su Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Ivica Stanković, foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, foto: Savo Prelević

Stanković je poručio čelnicima policije da učinioce krivičnih djela ne smije štiti ni jedna grana vlasti, a da prikupljene dokaze Tužilaštvo prezentuje sudu, a ne menadžmentu Uprave policije.

Specijalni tužilac Katnić je saopšteio da za svoj rad odgovara Vrhovnom državnom tužiocu i najavio da će nastaviti sa gonjenjem učinilaca krivičnih djela.

Javni rat rukovodstva policije sa Specijalnim tužilaštvom je epilog višemjesečnog sukoba čelnika dvije institucije koje traje praktično od izbora Milivoja Katnića za glavnog specijalnog tužoca.

Više od sedam mjeseci trajala je blokada izbora šefa specijalnog policijskog tima pri Specijalnom tužilaštvu, koja je okončana popuštanjem direktora Uprave policije Slavka Stojanovića da predloži čovjeka u čiji je rad Katnić imao najviše povjerenja.

Treba reći da tužilačka organizacija u Croj Gori ima nepodjeljenu i otvorenu podršku Brisela i Vašingtona, što je potvrdila i za naš radio ambasadorka SAD-a Margaret En Uehara, koja je istakla da SAD ohrabruju tužilaštvo da nastave napore koji su od ključne važnosti za pravnu stabilnost države.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu ispred Demokratske partije socijalista Ljuiđ Škrelja smatra da Odbor ne treba da arbitrira između dva državna organa, a posebno što su informacije šture u ovom slučaju:

„U konkretnom slučaju smatram da ne pripada meni da na osnovu šturih informacija, izlazim sa nekim stavom ili arbitriram između Uprave policije i nadležnog Specijalnog tužilaštva. Najbolje bi bilo i najsrećnije rješenje da oni tijesno sarađuju u duhu i skladu sa zakonima zbog čega su i dovedeni na tako odgovorne funkcije“, navodi Škrelja.

Takođe član Odbora Velizar Kaluđerović iz redova Demokratske Crne Gore ocjenjuje sukob policije i tužilaštva kao veoma ozbiljan društveni problem koji treba najozbiljnije da zabrine jer se radi o institucijama koje treba tijesno da sarađuju u otkrivanju najtežih krivičnih djela. Poziv Uprave policije Vladi da stane u zaštitu policije Kaluđeroviću ukazuje na dvije mogućnosti:

„Prva je, da je rukovodstvo Uprave policije nezakonitim postupanjem i sklanjanjem dokaza ušlo u obavezu zaštite pojedinaca iz izvršne vlasti, pa po tom osnovu očekuje njihovu zaštitu. A drugo je da je eventualno Tužilaštvo teško zloupotrijebilo svoja ovlašćenja za obračun sa pojedincima iz policije. Ja sam u ovoj fazi više sklon da vjerujem ovoj prvoj varijanti. Jer mi sve mnogo više miriše na to da je u Upravi policije napravljena povreda propisa. Da se pokušalo pomoći nezakonitim sklanjanjem dokaza koji vjerovatno upiru prema nekim odgovornim pojedincima iz izvršne vlasti“, ocjenjuje Kaluđerović.

Opozicione stranke uglavnom zahtjevaju od Vlade da ne staje u zaštitu Uprave policije i ujedno traže od Vlade da direktora Uprave policije Slavka Stojanovića razriješi dužnosti.

XS
SM
MD
LG