Dostupni linkovi

Imenovanje Radonjića otvara vrata borbi protiv korupcije


Policija u Podgorici, ilustrativna fotografija
Policija u Podgorici, ilustrativna fotografija

Sedam mjeseci je Crna Gora čekala izbor šefa Specijalnog policijskog tima za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije bez kojega je djelovanje Specijalnog tužioca bilo gotovo nemoguće u punom kapacitetu.

No, spor između njega i direktora crnogorske policije oko kandidata za to mjesto okončan je tako što se udovoljilo njegovog zahtjevu da prvi šef policijskog tima bude Dragan Radonjić.

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović predložio je Dragana Radonjića za šefa Specijalnog policijskog tima, samo dva radna dana nakon što je izjavio da to neće učiniti zbog, kako je tvrdio loših rezultata koje je ovaj napravio kao rukovodilac Odsjeka za suzbijanje privrednog kriminaliteta.

Od jula prošle godine, kada je izabran specijalni tužuilac, trajao je spor direktora policije Slavka Stojanovića i specijalnog tužioca Milivoja Katnića oko čelnika Policijskog odjeljenja.

Šta se u roku dva dana dogodilo pa je Stojanović promijenio mišljenje i popustio zahtjevu Specijalnog tužioca, javnost osim pojedinih medijskih nagađanja nije upoznata.

U DPS smatraju da je promjena došla kao posljedica dogovora i zajedničkog interesa da Crna Gora konačno dobije šefa Specijalnog policijskog tima za borbu protiv orgnizovanog kriminala i korupcije.

Obrad Mišo Stanišić
Obrad Mišo Stanišić

"Ono što mogu da kažem jeste da je zakon tu bio decidan – zna se ko predlaže, a ko daje saglasnost, tu su se, praktično, do juče zamijenile teze. Specijalni tužilac je htio da daje saglasnost i da predlaže. Mislim da je tu i do sada trebalo da bude dobra komunikacija kao proteklih dana i da se sve završi prije, iako mislim da ni sada nije kasno. Mislim da će sada biti dat puni doprinos borbi protiv pošasti koje smo pomenuli", kaže za RSE Obrad Mišo Stanišić, član Odbora za bezbjednost iz vladajuće partije.

Za članicu istog odbora iz opozicione SNP, Snežanu Jonica, vrlo je simptomatično da Stojanović koji je uporno odbijao Radonjića kao budućeg šefa Specijalnog policijskog tima, u dva dana odlučuje da ipak prihvati kandidata na kojem je insistirao specijalni tužilac Katnić.

"Nekoliko dana nakon što je rekao da je Radonjić imao loše rezultate Stojanović se odlučio da imenuje na tu funkciju čovjeka za kojeg kaže da je imao loše rezultate! Šta nam to govori? Ostaje potreba i insistiranje SNP-a da Slavko Stojanović ne može više da bude direktor policije. Ovo je samo jedan od niza razloga za takav zahtjev jer je i načinom na koji se ovim poslom bavio, odnosno opstruisao neimenovanje šefa Specijalnog policijskog odjeljenja i stavljanja u funkciju jednog od ključnih segmenata koji treba da omogući da Specijalno tužilaštvo radi u punom kapacitetu, pokazao da ne pomaže nego odmaže borbi protiv kriminala i korupcije", navodi Jonica.

Koji god da su razlozi zašto je Stojanović promijenio tvrd stav u vezi sa postavljenjem Radonjića, izvjesno je da su se sada stekli svi uslovi da Specijalno tužilaštvo u punom kapacitetu krene u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Korupcija, ilustracija
Korupcija, ilustracija

"Apsolutno. Za očekivati da se borba protiv korupcije i organizovanog kriminala nastavi dinamikom kojom se krenulo, a izbor novog čovjeka u sastavu Specijalnog državnog tužilaštva samo su dokaz da postoji snažna politička volja u Crnoj Gori da se organizovanom kriminalu i korupciji stane na kraj, što je više moguće, što je i potvrda da smo na dobrom putu da poglavlja 23 i 24 u pristupanju EU privedemo kraju", ističe Obrad Mišo Stanišića iz DPS.

Prema važećem Zakonu o specijalnom državnom tužilaštvu, rukovodioca Policijskog odjeljenja postavlja direktor policije, ali uz saglasnost Glavnog specijalnog tužioca.

Za opozicionu SNP, izborom prvog šefa Specijalnog policijskog tima ne završava se priča o tom odjeljenju i tome ko ga formira. Oni, kako nam kaže Snežana Jonica, traže izmjene zakona koji bi omogućio da izbor ne samo šefa policijskog odjeljenja, nego i ostalih članova tog tima, bude u nadležnosti Specijalnog tužioca, kako bi se izbjegle dalje opstrukcije njegovog rada.

"Sve ono što je neophodno, odnosno ključne elemente za kvalitetan rad u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije treba smjestiti u Glavnom specijalnom tužilaštvu, pod nadležnost ali i odgovornost gospodina Katnića kako bismo već do kraja godine u prvom izvještajnom periodu, kada on bude podnosio izvještaj o radu, mi mogli da znamo da je imao sve uslove za rad i da onda mi od njega možemo da tražimo odgovornost za rezultate iako ih ima i ako ih nema", zaključuje Snežana Jonica.

XS
SM
MD
LG