Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tužiteljica Tadić i ministar Mektić razmijenili teške optužbe


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Vršiteljica dužnosti Državnog tužioca BIH i ministar sigurnosti Dragan Mektić razmijenili su u utorak teške optužbe.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je prvo održao press konferenciju na kojoj je govorio o stanju pravosuđa i radu Tužilaštva BiH.

"Za ovu konferenciju sam se odlučio kasno sinoć, pošto su se jučer popodne saznao šokantne stvari. Ne možete povjerovati da se takve stvari dešavaju u normalnom društvu i pravosudnom sistemu", izjavio je Mektić.

On je na početku kazao da je ključna dijagnoza katastrofalnog stanja u BiH Tužilaštvo BiH koje se nalazi na ivici propasti.

"To je stvarna dijagnoza i treba ga liječiti. Ako se nešto ne promijeni najbliži smo jednom pravnom sunovratu i pravnoj propasti. Apelujem na sve segmente vlasti u državi, ovo je sve pri kraju što ja radim. Potrebno se ozbiljno pozabaviti vladavinom prava. Pravni sistem u BiH propada i na neki način je već propao. BiH je razvaljena država jer ne postoji vladavina prava. Ja nemam nikakav lični interes, meni je stalo do pravde u ovoj državi, makar ja bio žrtva te vladavine prava", kazao je Mektić.

Mektić je kazao da se ne može izaći niti iz jedne krize ako ne postoji pravosuđe kao garant da će biti sankcionisan svako ko ne dozvoljava da se uspostavi vladavina prava u ovoj državi.

Ministar sigurnosti BiH je istakao da je 'Tužilaštvo BiH postalo mjesto gdje se na najgori mogući način prave kombinatorike za lažno prijavljivanje i lažno procesuiranje nekih ljudi.'

"Hajde što ne rade ništa, apsolutno nema predmeta i istraga. Sada čujem da sudija koji radi na potvrđivanju optužnica je ispunio 30 posto norme, jer nema optužnica odnosno nema šta da radi. U Tužilaštvu se konstruišu na lažan način krivična djela i to one koji pozivaju i prozivaju Tužilaštvo za nerad i korupciju u Tužilaštvu", dodao je Mektić.

Uzvratila je v.d glavne Državne tužiteljice BiH Gordana Tadić.

"Poručujem građanima Bosne i Hercegovine da BiH nije razvaljena zemlja i ako ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić tvrdi da je BiH razvaljena zemlja, pozivam ga da podnese neopozivu ostavku", poručila je v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić.

Ona je kazala da je danas 11 mjeseci od kada ju je VSTV postavilo na ovu značajnu funkciju.

"Uspjeli smo postići potpunu stabilnost, dobre rezultate, stabilizovati instituciju i doprinijeti da cjelokupno pravosuđe u BiH na osnovu naših rezultata ima stabilnost o kojoj smo za vrijeme konferencije ministra sigurnosti BiH danas čuli niz neistina", kazala je Tadić.

Ona je istakla da će Dragan Mektić morati objasniti u Tužilaštvu BiH "zašto je BiH razvaljena".

"U Tužilaštvu BiH nema posebnih predmeta, svi se rade profesionalno i stručno i za sve će biti donijeta odluka. Odluke mogu biti pozitivne sa optužnicom, ali i negativne. O tome ćemo govoriti kada za to dođe vrijeme. Pritisci koji se vrše na rad Tužilaštva su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV, Predsjedništvo BiH. Smatram da se ovakvim izjavama vrši podrivanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine", kazala je v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

Potom je na njeno oglašavanje ponovo reagovao ministar Mektić.

BiH je razvaljena zato što su uništili treći stub vlasti odnosno jer nema pravne države i vladavine prava, kazao je Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH reagujući na izjavu Gordane Tadić v.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

"Ona je među najodgovornijim osobama za takvo stanje. Zašto je BiH razvaljena govorio sam u pravnom smislu i stojim iza toga. Gordana Tadić se na press konferenciji ponašala kao da je 1991. godina i predratno stanje obraćajući se građanima sa riječima: "Dragi građani, sačuvat ćemo mir i stabilnost"", kazao je Mektić.

Mektić je istakao da ovo nije predratno stanje da bi se narod BiH pozivao na mir.

XS
SM
MD
LG