Dostupni linkovi

Mektić: BiH na prelomnoj tački za uspostavljanje pravne države


Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH
Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić izjavio je danas da je mafija u BiH jača od države i da ona kontrolira ekonomske, političke i pravosudne procese u toj zemlji.

"Tužilaštvo BiH ne radi ništa, nema rezultata, nema odgovora države. Mafiju, koja kontroliše finansijske tokove, možemo poraziti samo tako što ćemo udariti na nju i oduzeti joj imovinu", kazao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo kao primer slučaj "Pandora" u kojem je, prema procjeni Tužilaštva, država BiH preko bivših čelnih ljudi Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) i uvoznika tekstilne robe oštećena za dve milijarde maraka (oko milijardu eura) , a do danas nije obeštećena ni za marku. Prema Mektićevim rečima, slučaj "Pandora" je propao, jer je optužen jedino bivši direktor UIO Kemal Čaušević za primanje mita od uvoznika.

"Ako je drugačije, neka me demantuju iz Tužilaštva BiH i ja ću odmah podnjeti ostavku", istaknuo je ministar.

Mektić smatra da je BiH na prelomnoj tački- da li će uspostaviti pravnu državu ili ne, ocijenivši da pojedinim političkim strukturama odgovara stalni kaos u BiH, zbog čega stalno izazivaju političke krize, kako bi očuvali interese pojedinaca i odredjenih grupacija.

Mektić je danas razgovarao sa šefom NATO sekcije za civilno planiranje u izvanrednim situacijama Lorenzom Meyerom -Minnemanom o izvođenju terenske vježbe za koordinaciju djelovanja u katastrofama.

On je naveo da će u vježbi, koja bi trebalo da se održi uskoro, sudjelovati i30 zemalja, dodavši da su glavni ciljevi te vježbe uspostavljanje i jačanje partnerstva BiH i NATO-a, provjera kapaciteta BiH i postizanje samoodrživosti, kako bi BiH sama mogli odgovoriti na manje izazove.

XS
SM
MD
LG