Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH istražuje Zakon o lijekovima RS


Tužilaštvo BiH od Skupštine RS tražilo informacije o Zakonu o lijekovima RS
Tužilaštvo BiH od Skupštine RS tražilo informacije o Zakonu o lijekovima RS

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je informacije o Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima kojeg je oktobru, na posebnoj sjednici, usvojila Narodna skupština bh. entiteta Republika Srpska (RS), potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE), potpredsjednik Narodne skupštine RS Denis Šulić u utorak, 7. decembra.

„Tražili su prije desetak dana informaciju o samom zakonu, šta on predviđa i koja je bila procedura donošenja zakona. Nisu tražili listing glasanja“, rekao je Šulić za RSE.

U Tužilaštvu BiH, na upit RSE samo su kratko odgovorili da „u predmetu u kojem postupa, Tužilaštvo je zatražilo od Narodne skupštine RS dostavljanje određenih informacija“.

„Više informacija ili detalja, ne možemo davati“, navodi se u odgovor iz Tužilaštva BiH u utorak, 7. decembra.

Usvojenim Zakonom o lijekovima RS predviđeno osnivanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske.

Osnivanje entitetske agencije za lijekove nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog sporazuma, kojim je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od 2009. godine djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države.

Ona je osnovana nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima, a u svom djelovanju preuzela je većinu poslova iz oblasti farmacije koje su do tada obavljali entiteti.

Usvajanje entitetskog zakona o lijekovima oštro su osudile i Sjedinjene Američke Države (SAD) te Evropska unija (EU).

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR), neposredno prije usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS, upozorili su kako entitetski zakon predstavlja "ozbiljno osporavanje nadležnosti Agencije za lijekove BiH", te da je ta agencija "jedina ovlaštena, sposobna i opremljena osigurati da lijekovi i medicinski uređaji koji su u upotrebi u BiH budu sigurni, kvalitetni i efikasni".

Na Zakon je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

S obzirom da nije bilo dogovora oko veta Bošnjaka u Vijeću naroda, a početkom decembra ni na Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, o ustavnosti Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima odlučivaće Ustavni sud Republike Srpske.

Usvajanje Zakona o lijekovima RS, prva je nadležnost koja je prenesena sa nivoa BiH na RS nakon što je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio prenos niza nadležnosti sa države na entitet RS.

Narodna skupština RS u petak (10. decembra) raspravljaće o deklaraciji kojom se nalaže Vladi da pripremi novi Ustav tog bh. entiteta, koji predviđa prenos nekih od nadležnosti države BiH na RS kao entitet.

Prenos nekih od nadležnosti koje po Ustavu i Dejtonskom sporazumu pripadaju državi BiH - na RS Dodik je najavljivao nakon što je zakonom u BiH zabranjeno negiranje genocida.

Političari iz RS su se usprotivili ovom zakonu, koji je nametnuo bivši viski predstavnik u BiH Valentin Inzko i krenuli sa blokadom rada državnih institucija BiH.

U Deklaraciji o ustavnim principima o kojoj će Narodna skupština RS u petak raspravljati nalaže se Vladi da pripremi tekst Ustava "kojim će se potvrditi sve nadležnosti Republike Srpske, osim onih koje po Ustavu BiH pripadaju Bosni i Hercegovini".

Na dnevnom redu posebne sjednice su pojedinačne informacije o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, pravosudnih institucija BiH, te prenosu nadležnosti u oblasti odbrane i bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG